Lejre vil være landets første frikommune for fødevarer

BENSPÆND: Mindre fødevareproducenter, der går anderledes veje end det industrielle landbrug, løber ofte panden mod en mur i regelbureaukratiet, oplever Lejre. Derfor har kommunen henvendt sig til fødevareministeren for at blive landets første frikommune for fødevarer.

På Christian Puglisis Farm of Ideas døjer man med at få en multifunktionel stald, der både kan bruges som drivhus til grøntsager om sommeren og læ for kvæg om aftenen.
På Christian Puglisis Farm of Ideas døjer man med at få en multifunktionel stald, der både kan bruges som drivhus til grøntsager om sommeren og læ for kvæg om aftenen.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Regelsættet virker til at være bygget op på en tankegang om landbrug som noget mere industrialiseret, og når man så tænker anderledes, så kommer der en med en mappe under armen og siger, at det må du ikke.

Carsten Rasmussen (S)
Borgmester, Lejre Kommune

Selvfølgelig skal man ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden, men vi oplever det her som en rigid lovgivning.

Lars Olsen
Ejer, Olsens ApS

I Lejre blomstrer en underskov af mindre fødevareproducenter.

Men kommunen oplever samtidig, at noget af iværksætterlysten og engagementet visner i takt med, at de støder på snærende regler.

“Vi oplever, at mange af de her folk løber panden mod en mur. Regelsættet virker til at være bygget op på en tankegang om landbrug som noget mere industrialiseret, og når man så tænker anderledes, så kommer der en med en mappe under armen og siger, at det må du ikke,” siger Lejres borgmester, Carsten Rasmussen (S).

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00