Minister afviser kræftadvarsel fra WHO-panel

SAMRÅD: Alarmklokker om sammenhæng mellem kræft og sprøjtemidler med glyfosat ændrer ikke på ministers planer om forsat godkendelse.

Martin LorentsenMads Gluud Jørgensen

Et panel bestående af 97 kræftlæger i World Health Organization (WHO) advarer om, at glyfosat, som er det aktive stof i det populære sprøjtemiddel Roundup, sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA) har derimod foretaget en undersøgelse, der viser, at glyfosat ikke er kræftfremkaldende for mennesker. Og da den danske godkendelse af stoffet skal fornys til sommer, dannede det baggrunden for, at Eva Kjer Hansen var kaldt i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget af Pia Olsen Dyhr (SF) 27. januar 2016.

På samrådet kom det frem, at fødevareministeren ikke har tænkt sig at følge advarslen fra WHO og i stedet stole på undersøgelsen foretaget af EFSA, der konkluderer, at glyfosat ikke er kræftfremkaldende.

“Vurderingen foretaget af EFSA, sammen med eksperter fra medlemslandene er baseret på et meget omfattende datamateriale. Et datamateriale, som har været betydeligt mere omfattende, end det materiale, som WHO's kræftforskningsagentur havde til rådighed for deres vurdering,” lød det fra ministeren som forsatte:

“Regeringen støtter på det forelæggende grundlag, at glyfosat bliver godkendt i EU i yderligere 15 år, som efter de nye regler er godkendelsesperioden.”

Repræsenterer EFSA særligt industrien?
Hverken Pia Olsen Dyhr eller Maria Reumert Gjerding (EL) kunne forstå, hvorfor Eva Kjer Hansen har så stor tiltro til EFSA fremfor WHO. Begge oppositionspolitikere fandt EFSA's undersøgelse utroværdig, da der sidder folk fra industrien i EFSA, som har interesse i at godkende glyfosat.

Pia Olsen Dyhr har tidligere selv deltaget i møder i EFSA og ville vide, hvem der helt konkret sidder i EFSA's videnskabelige komité.

“Når det er så uigennemskueligt, hvem det er, der har truffet de her beslutninger, så er det klart, at det bliver mere utroværdigt, end når de 97 mest førende kræftlæger i verden siger noget andet,” sagde Pia Olsen Dyhr og uddybbede: 

“Derfor kunne jeg bare godt tænke mig, hvis ministeren vil svare på, hvem er EFSA lige præcis her? Hvad er det for en videnskabelig komité i EFSA, der har besluttet det her? Og hvem er repræsentanterne? Hvilke virksomheder har siddet ved bordet i den videnskabelige komité?"

Ministeren kunne ikke på stående fod give konkrete svar på, hvem der har siddet hvor i EFSA. Hun lovede i stedet at sende et teknisk papir med mere detaljeret information til dem, der ønskede svar på det.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00