Minister: Ingen nye CO2-krav for landbruget frem til 2020

KLIMAMÅL: Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) afviser, at landbruget skal bidrage til reduktion af CO2-udledningen, selvom Klimarådet peger på en samfundsøkonomisk milliardgevinst. Tænketanken Concito og Det Økologiske Råd foreslår, at landbruget kan kompenseres økonomisk.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Lise-Lotte Skjoldan

Jeg kan ikke umiddelbart få øje på, hvor på finansloven man kan finde 900 millioner kroner til en målsætning om, at Danmark i 2020 skal reducere udledningen af CO2 med 40 procent.

Lars Chr. Lilleholt
Klimaminister (V)

1,1 milliarder kroner om året. Så stor er den samfundsøkonomiske gevinst, hvis regeringen holder fast i det hidtidige mål om at reducere CO2-udledningen med 40 procent i 2020 og stiller krav til landbruget om, at de også skal bidrage.

Sådan lyder budskabet fra Klimarådet, der torsdag kom med sin første rapport med anbefalinger til dansk klimapolitik.

Men trods milliardgevinsten for samfundsøkonomien afviser klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) at følge eksperternes råd. Det kan det overhovedet ikke komme på tale, at landbrugssektoren skal bidrage mere til at reducere CO2-udledningen frem mod 2020, slår han fast.

Dokumentation

Danmarks klimamål

Med energiaftalen fra 2012 når Danmark 34 procents CO2-reduktion i 2020 i forhold til 1990-niveau.

I februar 2014 indgik SR-regeringen sammen med Enhedslisten, SF og Konservative en aftale om en klimalov, der indeholder et Klimaråd. Samme partier indgik samtidig også en aftale om, at der i 2020 skal reduceres 40 procent CO2-udledning.

Med klimaloven forpligtes regeringen til mindst hvert 5. år at fremsætte nationale klimamålsætninger med et perspektiv på 10 år. Klimarådet skal ifølge aftalen nedsættes per 1. januar 2015 og mindst en gang hvert år komme med anbefalinger til regeringen om klimaindsatsen. Ifølge aftalen skal Klimarådet have et budget på 9 millioner kroner om året, oveni afsættes også tre millioner til Energistyrelsens opkvalificering på klimaområdet. Udgifterne skal dækkes gennem finansloven.

Venstre-regeringen er ikke tilhænger af klimamålet og ønsker derfor umiddelbart ikke nye klimareducerende tiltag. Den allerede vedtagne politik forventes at levere 37 procents CO2-reduktion i 2020.

Det vil kræve nye tiltag svarende til en reduktion af udledningerne med to millioner ton CO2 at opfylde den nationale 40-procentsmålsætning.


0:000:00