Parter forsømmer madspilds-charter

MADSPILD: En lang række virksomheder og organisationer, der har skrevet under på Miljøministeriets charter om at begrænse madspild, har ikke levet op til deres forpligtelser. Sjusk og forglemmelse, lyder forklaringen.
Mindre end halvdelen af de aktører, der har underskrevet miljøministeriets charter om at begrænse madspild, har offentliggjort deres midlertidige resultater.
Mindre end halvdelen af de aktører, der har underskrevet miljøministeriets charter om at begrænse madspild, har offentliggjort deres midlertidige resultater.Foto: Colourbox
Per Bang ThomsenJulie Lundbek

Det er ikke lige noget, vi har haft inde på radaren.

Signe Frese
Specialkonsulent hos FDB
Fakta

Om projektet:

Daværende miljøminister Karen Ellemann (V) etablerede i marts 2011 "Initiativgruppen imod madspild". Gruppen består af repræsentanter fra en række virksomheder og organisationer, der er involveret i værdikæden for fødevarer. Formålet har været at få parterne til at indgå i et frivilligt, men forpligtende arbejde med at sikre mindre madspild.

Initiativgruppen har mødtes tre gange. På møderne har parterne drøftet, hvilke tiltag der kan medvirke til at begrænse mængden af madspild, og hvilke tiltag de gerne selv vil medvirke i. På tredje og sidste møde den 16. juni 2011 underskrev parterne et charter, hvor de erklærer sig enige i, at der skal igangsættes aktiviteter, der kan nedbringe spildet af mad. Parterne har samtidig forpligtet sig til hver især at igangsætte minimum tre aktiviteter inden udgangen af 2012.

Resultaterne af indsatsen skal afrapporteres en gang om året - første gang den 1. november 2011 og derefter 1. november 2012.


Kilde: Altinget | Fødevarer

Mindre madspild er ved at blive det nye sort blandt virksomheder, organisationer og myndigheder, der ønsker at pudse den sociale og miljømæssige profil af. Danskerne smider nemlig tonsvis af brugbar mad ud om året, og det er en problematik, som flere og flere er begyndt at få øjnene op for.

Trods det er det langt fra alle, som ønsker at gøre noget ved problemet, og som rent faktisk lever op til deres forpligtigelser.

I sommeren 2011 underskrev 19 virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder et frivilligt charter, som skulle forpligtige dem til at smide mindre mad ud i skraldespanden. Det var den daværende miljøminister Karen Ellemann (V), som tog initiativ til projektet, og underskriverne forpligtede sig til at igangsætte mindst tre madspilds-initiativer inden udgangen af 2012.

Dokumentation

Fakta om charteret 

Vi vil som underskrivere af dette charter:

  • gå foran og medvirke til, at Danmark kan komme i første række som et land, der gør en stor indsats imod madspild,
  • nå et konkret mål eller tage konkrete initiativer til at begrænse madspild,
  • forpligte os til at igangsætte mindst tre initiativer inden udgangen af 2012,
  • afrapportere resultaterne af vores indsats til Miljøministeriet en gang om året - første gang den 1. november 2011 og derefter 1. november 2012 - til offentliggørelse på charterets hjemmeside,
  • og som initiativgruppens parter mødes igen og diskutere en eventuel opfølgning på charteret.

Kilde: mindremadspild.dk


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00