Politisk undtagelsestilstand

Vi gør status efter en måneds politisk undtagelsestilstand i Danmark. Over en VKO-blok der svækkes, over ministerrokaden og regeringsgrundlaget samt over de mange politikerskæbner, der ikke var til kaffe hos Dronningen.

Rasmus Nielsen

Det handler om mere end 50 øre. Det handler om, at VKO-blokken er svækket. Selv om den har uændret flertal med 94 mandater.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget.dk

EN MÅNEDS POLItisk undtagelsestilstand i Danmark er forbi. Tilbage står et fornyet regeringsmandat, et nyt regeringsgrundlag samt en række personforhold: to nye ministre, to afgående partiformænd, nye ansigter i Folketinget samt en række ærgerlige, ikke-genvalgte politikere.

Som ventet kunne Anders Fogh Rasmussen (V) og Bendt Bendtsen (K) i fredags præsentere deres nye ministerhold for Dronningen. Alt er som før – eller er det? Ikke helt. De Konservative, regeringens ideologiske vagthund, har fået mandatfremgang og mere selvtillid. Det ses tydeligt i regeringsgrundlaget, hvis måske længste afsnit handler om mere faglighed og kontrol i folkeskolen.

Inden regeringsgrundlaget blev fremlagt, havde statsministeren utraditionelt inviteret Folketingets partier. Reelt var det for at forhandle med VK-regeringens parlamentariske grundlag Dansk Folkeparti, men det fik Pia Kjærsgaards hold ikke noget ud af. Pengene var på forhånd brugt på regeringens valgløfter.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00