Regeringen får stor næse i sagen om landbrugspakken

KRITIK: Miljø- og Fødevareudvalget giver regeringstoppen en næse for at give Folketinget ufuldstændige oplysninger i forbindelse med arbejdet med landbrugspakken.

Foto: Simon Læssøe/ Scanpix
Emma Qvirin Holst

Regeringen får en næse i sagen om landbrugspakken.

Et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget er enige om, at regeringen ikke har givet korrekte oplysninger til Folketinget om indholdet af den omstridte landbrugspakke.

"Vi har givet en stor næse til regeringstoppen i sagen om landbrugspakken. Centrale ministre, med Lars Løkke Rasmussen i spidsen, har været informeret på et helt andet og meget mere alvorligt niveau end det, man har sendt videre til Folketinget," siger Socialdemokraternes fødevareordfører, Simon Kollerup, til Altinget og fortsætter:

"Det er der et flertal i Folketinget, der i dag udtaler en skarp kritik af, og det er det, man i folketingssprog kalder en stor næse."

Miljø- og Fødevareudvalgets formand, Pia Adelsteen (DF), begrunder over for TV 2 News, at næsen gives, fordi Folketinget har krav på at få alle oplysninger, som regeringen har.

"Der ligger noget principielt i det her. Vi skal selvfølgelig have alle oplysninger så rigtige som mulige – og de samme oplysninger, som ministrene har," siger hun.

Læs også: Løkke afviser at møde op i samråd igen

Den begrundelse bakker Simon Kollerup op:

"Regeringen har siddet inde med meget alvorlige oplysninger og advarsler om landbrugspakken, som man møjsommeligt har slettet og redigeret ud af de papirer, som Folketinget har fået. Det betyder, at Folketinget ikke har et tilstrækkeligt oplyst grundlag at træffe sine beslutninger på," siger han til Altinget.

SF's miljøordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er meget tilfreds med enigheden om at tildele regeringen en næse.

"Denne sag er alvorlig, både for vores miljø og natur, men også for vores demokrati. En regering må ikke vildlede Folketinget og tilbageholde vigtige oplysninger," siger hun i en pressemeddelelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste onsdag at møde op i et samråd og redegøre for sin rolle i arbejdet med landbrugspakken. Det vakte vrede hos de røde partier, og det har nu ført til en næse til Løkke og regeringen. Derudover har udvalget klaget til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), over, at Lars Løkke nægter at møde op i samråd.

Kritikken bliver først formelt vedtaget senere i eftermiddag. Men alle oppositionens partier samt Dansk Folkeparti og Konservative har tilkendegivet, at de vil stemme for.

*Opdateret: Konservative stemmer også for næsen.

Dokumentation

Foreløbigt udkast til udvalgets kritik af regeringen:
Et flertal i udvalget kritiserer skarpt, at centrale ministre har siddet inde med oplysninger og vurderinger, som ikke i samme form er tilgået Folketinget.

Det er væsentligt og helt centralt, at samme oplysninger tilgår Folketinget, således at Folketingets beslutninger kan træffes på et fuldt oplyst og tilsvarende fagligt og juridisk grundlag, som har ligget til grund for regeringens vurdering.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

0:000:00