Regeringen tøver med højere bøder for illegalt sliksalg

AFVENTEN: Der er ikke udsigt til flertal for DF's forslag om højere bøder for ulovlig handel med slik. Regeringen og flere øvrige partier vil afvente resultaterne af SKAT's kontrolindsats i 2015.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) oplyser, at SKAT på baggrund af den øgede kontrolindsats med slikhandel&nbsp;i 2015 er blevet bedt om at vurdere,&nbsp;om der skal tages initiativer, der kan øge den præventive effekt.&nbsp;<br><br>
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) oplyser, at SKAT på baggrund af den øgede kontrolindsats med slikhandel i 2015 er blevet bedt om at vurdere, om der skal tages initiativer, der kan øge den præventive effekt. 

Foto: Pressefoto
Sine Riis Lund

Jeg vil ikke afvise, at et højere bødeniveau kan blive aktuelt, selv om de samlede bøder kan være ganske høje allerede. Men indtil videre vil jeg se resultaterne af SKAT's indsats, før vi eventuelt går videre ad den vej.

Benny Engelbrecht (S)
Skatteminister

Incitamentet til at snyde er stort, fordi afgifterne er steget rigtig voldsomt, bødestraffene er omvendt ikke steget, og chancen for at få et kontrolbesøg er ret lille.

Dennis Flydtkjær
Skatteordfører for Dansk Folkeparti
Fakta
Sanktioner over for lovovertrædere
  • En bøde på 5.000 kroner er blot en af flere sanktionsmuligheder. Denne bøde gives, når der er tale om en stikprøvekontrol, hvor det ikke er muligt at opgøre en samlet afgiftsunddragelse.
  • Man kan få 5.000 kroner i bøde for overtrædelse af hver afgiftslov, når det drejer sig om slik, tobak, spiritus og emballage. Det vil sige op til 20.000 kroner i alt.
  • Anden gang SKAT konstaterer en overtrædelse, stiger bøden til det dobbelte. Hvis der er snydt for mere end 20.000 kroner i afgift, vil bøden blive udmålt i forhold til, hvor meget der er snydt for.
  • Ved store unddragne beløb kan der også blive tale om frihedsstraf.

Kilde: Skatteministeriet

Svindlere trives i den danske slikbranche. Alene sidste år indkradsede SKAT efterbetalinger på ubetalte afgifter på 41 millioner kroner blandt grossister og detailhandel.

Dansk Folkeparti vil gå svindlerne i haserne ved at fordoble bødestraffen for ulovlig handel med slik og øge antallet af kontrolbesøg. Et beslutningsforslag herom blev førstebehandlet i sidste uge. Det skortede da heller ikke med opbakning til forslagets intentioner om at bremse op for den illegale handel, men der er ingen udsigt til, at beslutningsforslaget bliver stemt igennem.

Hovedparten af partier vil afvente et udspil fra SKAT, der efter den særlige kontrolindsats mod illegalt sliksalg i 2014 og 2015 vil samle op og vurdere mulige nye tiltag til at bremse det illegale sliksalg. Det fortalte skatteminister Benny Engelbrecht (S) i sin indledende ministertale.

Dokumentation

Det foreslår Dansk Folkeparti

  • Bøderne for ulovlig handel med punktafgiftspligtig slik fordobles i forhold til det nuværende niveau.
  • Frekvensen for kontrolbesøg i den enkelte virksomhed, kiosk med videre øges, når der først er konstateret overtrædelse af reglerne om salg af punktafgiftspligtige varer.
  • Man kan lade sig inspirere af fødevarekontrollen, hvor der gennemføres hurtigere og brugerbetalt opfølgende kontrolbesøg.

Kilde: Beslutningsforslag nr. B 70


0:000:00