Debat

Tænketank: Dansk nicheproduktion og storeksport til Kina er ikke uforenelige 

DEBAT: Der skal være plads til både små nicheproduktioner og storeksport til Kina i dansk fødevareproduktion. Det kræver, at den fælles forståelse og respekten for hinanden skal genvindes, skriver Marie-Louise Thøgersen, formand for Tænketanken Frej.

I danske forbrugeres øjne er landbrugsproduktionen i Danmark ikke god nok. I de kinesiske og tyske forbrugeres øjne er de danske fødevarer ensbetydende med høj kvalitet og er luksusvarer, skriver Marie-Louise Thøgersen.
I danske forbrugeres øjne er landbrugsproduktionen i Danmark ikke god nok. I de kinesiske og tyske forbrugeres øjne er de danske fødevarer ensbetydende med høj kvalitet og er luksusvarer, skriver Marie-Louise Thøgersen.Foto: Pressefoto
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie-Louise Thøgersen
Formand, Tænketanken Frej

Når vi danske forbrugere tænker på gode fødevarer, så tænker vi primært på Knuthenlund, Gram Slot, De 5 gårde eller Søris. Og når politikere debatterer fremtidens fødevareproduktion, og når P1 eller DR2 har landbruget på programmet, så er det stort set altid de danske nicheproduktioner, der fremhæves som de gode eksempler. Generelt er den danske debat præget af en holdning om, at småt er godt.

Kvalitet er bedre end kvantitet. Bondemanden er bedre end landmanden. Landmanden er bedre end godsejeren. Godsejeren er bedre end kapitalfonden. Dansk nicheproduktion til hjemmemarkedet er bedre end storeksport til Kina.

Virkeligheden er en anden
Anderledes ser debatten ud, når man kommer til generalforsamlinger og årsmøder rundt omkring i landbruget. Her går en stor del af debatten på, hvordan produktion kan effektiviseres med 10 procent det næste år for at følge med konkurrencen fra Tyskland og Polen, og der snakkes om, hvordan produktionen kan strømlines og effektiviseres for at følge med den stadigt stigende kinesiske efterspørgsel. Men naturligvis også om, hvordan kvaliteten kan øges.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Langt størstedelen af de danskproducerede fødevarer eksporteres, og 42 procent af produkterne sælges til en merpris på +20 procent. ’Made in Denmark’ er et kvalitetsstempel i sig selv, og det er uanset, om der står Arla eller Knuthenlund på pakken – så længe den er dansk.

I Kina er Danmark endda blevet kåret som ”Årets land” i forbindelse med import af økologiske fødevarer.

Som landmand er man klemt imellem to markeder. Det marked, man sælger til, og det marked, der giver en lov til at sælge. 

Marie-Louise Thøgersen
Formand, Tænketanken Frej

I de kritiske, danske forbrugeres øjne er landbrugsproduktionen i Danmark ikke god nok. I de kinesiske og tyske forbrugeres øjne er de danske fødevarer ensbetydende med højkvalitet og luksusvarer.

Debatten om dansk fødevareproduktion er på mange måder delt i to. I land og i by – i Produktionsdanmark og Forbrugsdanmark.

De danske landmænd navigerer på to markeder
Som landmand er man klemt imellem to markeder. Det marked, man sælger til, og det marked, der giver en lov til at sælge. Selvom størstedelen af de dansk producerede fødevarer eksporteres, så er det hjemmemarkedet, der giver legitimiteten til at producere, og lovgivningen fra Christiansborg, der afspejler danskernes holdninger. Vi vil have miljø, natur og dyrevelfærd.

Spørgsmålet er, om de to markeder er forenelige? Kan de danske landmænd overleve, når de skal navigere i to markeder, der ikke altid taler samme sprog?

Vi har en tro på, at det kan lade sig gøre. Men det forudsætter, at man går væk fra enten-eller-logikken og begynder at forstå, at der skal være plads til både små nicheproduktioner og storeksport til Kina. Det handler om både/og. Ikke om enten/eller.

Farlig udvikling
De to markeder har i mange år suppleret hinanden godt. Den danske, kritiske forbruger har rykket produktionen i en retning, så den i højere grad lever op til krav inden for miljø, klima, dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.

Parametre, der i dag betyder, at de danske fødevarer sælges til en merpris på eksportmarkederne. Det er en sund balance. Desværre er tonen i debatten blevet hårdere, og skellet blevet større. Det er en farlig udvikling, som vi skal passe på.

Den fælles forståelse og respekten for hinanden skal genvindes, så vil der være en lys fremtid for dansk fødevareproduktion, både når det kommer til eksportindtægter og bæredygtig produktion.

Vi fortsætter debatten på Folkemødet på Bornholm, i Landbrug & Fødevarers telt fredag klokken 15.30 – 16.15.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00