Udflytning: Augustenborg Slot slår dørene op

REPORTAGE: 80 medarbejdere fra NaturErhvervstyrelsen havde mandag første arbejdsdag på Augustenborg Slot. De er første bølge af i alt 400 medarbejdere i styrelsen, der flytter ud af København. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bød velkommen.

Frederik Tillitz

AUGUSTENBORG: Sønderjyske goed raj-småkager og kaffe var stillet frem for at byde nye og gamle medarbejdere velkommen til deres nye arbejdsplads på Augustenborg Slot.

80 medarbejdere i NaturErhvervstyrelsen havde mandag første arbejdsdag på det gamle psykiatriske hospital på Als tæt på Sønderborg. I alt skal 370 medarbejdere fra styrelsen i løbet af den næste tid flytte ind i de nye lokaler i Sønderjylland.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var med til åbningen for at byde nye og gamle medarbejdere velkommen.

”Det er en stor mærkedag for ministeriet at kunne indvie NaturErhvervstyrelsens nye store afdeling på Als. Jeg glæder mig over, at vi nu er med til at skabe flere statslige arbejdspladser over hele landet,” sagde ministeren under åbningen.

Lige meget hvor mange, der siger op, vil det altid være det hele værd at flytte arbejdspladser ud af København. Så længe der ligger en ordentlig strategi bag

Esben Lunde Larsen
Miljø- og fødevareminister

NaturErhverstyrelsens åbning i Augustenborg er en del af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser, der i alt flytter næsten 4.000 medarbejdere ud af hovedstaden. I hele Miljø- og Fødevareministeriet bliver 666 arbejdspladser rykket til provinsen.

I ministeriet har hver femte medarbejder allerede besluttet sig for ikke at ville flytte med ud af København. Og i NaturErhvervstyrelsen har 35 ud af de 80 medarbejdere, der mandag havde første arbejdsdag valgt at flytte med til Sønderjylland.

Det var en sønderjysk velkomst med goed raj og kaffe medarbejderne i NaturErhvervstyrelsen fik da de havde første arbejdsdag. 
Det var en sønderjysk velkomst med goed raj og kaffe medarbejderne i NaturErhvervstyrelsen fik da de havde første arbejdsdag.  Foto: Palle Peter Skov/Scanpix

Esben Lunde Larsen er dog ikke nervøs for styrelsens arbejde.

”Det er jo ikke første gang, at en arbejdsplads flytter, og medarbejderne ikke flytter med. Den rette udflytningsstrategi vil bringe styrelsen styrket gennem udflytningen,” siger han efter indvielsen.

I nogle af de udflytningsramte styrelser og nævn i Miljø- og Fødevareministeriet har alle eller størstedelen af medarbejdere valgt at sige deres stillinger op. Esben Lunde Larsen mener ikke, at prisen for udflytningen kan blive for stor.

”Lige meget hvor mange, der siger op, vil det altid være det hele værd at flytte arbejdspladser ud af København. Så længe der ligger en ordentlig strategi bag,” siger han.

Store udfordringer
I NaturErhvervstyrelsen ser man frem til at tage imod de nye medarbejdere, men erkender også, at der er store udfordringer forbundet med udflytningen.

”Det er et kæmpe forandringsprojekt for hele styrelsen. Min forestilling er, at vi ved fælles hjælp gradvist kan få bygget styrelsen op hernede og få mindsket omstillingsperioden,” siger direktør i NaturErhvervstyrelsen, Jette Petersen, og fortsætter:

”Lige nu er det en stor opgave og en kæmpe udfordring. Vi skal sige farvel til mange rigtig dygtige medarbejdere, så det kommer helt sikkert til at have betydning – i hvert fald på kort sigt,” siger hun.

Jette Petersen er dog sikker på, at der vil komme et styrket NaturErhvervstyrelsen ud af udflytningen.

”På sigt kommer det til at blive en stor fordel for styrelsen at være flyttet til Sønderjylland. Det skal det blive,” siger hun.

Dem, der bliver
En af de medarbejdere, der var tilstede ved indvielsen, men ikke flytter permanent med til Sønderjylland, var sagsbehandler Michael Benjamin Balling. Omstændigheder omkring hans kones arbejde har gjort, at det ikke har været ideelt for dem at flytte med.

”Jeg overvejede ikke engang at flytte med. For mig og min familie vil det ikke kunne lade sig gøre at flytte væk fra København,” siger han.

Michael Benjamin Balling er derfor en af de 50 medarbejdere i NaturErhvervstyrelsen, der allerede nu har meldt ud, de ikke flytter med. Han skal dog frem til august hjælpe til i overgangsperioden med at få de nye medarbejdere i NaturErhvervstyrelsen på plads og klædt dem på til at løfte sagsbehandlingen fra Augustenborg Slot.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00