Udkants-EU tilgodeses i landbrugsreformens ellevte time

KOMPROMIS: EU's medlemslande er klar med små indrømmelser til Europa-Parlamentet forud for de endelige forhandlinger om EU's landbrugsreform. Udkantsområder kan se frem til en hjælpende hånd.
Europa-Parlamentet og Ministerrådet nåede i juni til enighed om størstedelen af landbrugsreformen. Den er dog ikke formelt vedtaget endnu, da der stadig er en række udeståender.
Europa-Parlamentet og Ministerrådet nåede i juni til enighed om størstedelen af landbrugsreformen. Den er dog ikke formelt vedtaget endnu, da der stadig er en række udeståender.Foto: www.FranceHouseHunt.com
Michael Hjøllund

Det, vi har foreslået nu, er det, der kan rykkes videre med. Ikke andet.

Karen Hækkerup (S)
Fødevareminister
Fakta
Læs om de dele af landbrugsreformen, som Europa-Parlamentet og Mininsterrådet allerede er nået til enighed om, under artiklen.
EU's landbrugsministre er nået til enighed om et endeligt kompromis forud for den sidste forhandlingsrunde med Europa-Parlamentet om EU's landbrugsreform.

Mandatet, der er vedtaget af medlemslandene, imødekommer Europa-Parlamentets krav om øget støtte til mindre udviklede regioner og oversøiske øer.

I udgangspunktet var flere lande utilfredse med overhovedet at skulle tage en ny forhandlingsrunde med parlamentet, men hensynet til en hurtig afklaring endte med at veje tungest.

"Fordi processen har været meget besværlig, og fordi det er utrolig vigtigt at få landet landbrugsreformen, har der i Rådet været en villighed til at være imødekommende. Også selvom Europa-Parlamentet opfører sig en lille smule urimeligt," siger fødevareminister Karen Hækkerup (S) til Altinget.dk umiddelbart efter ministerrådsmødet mandag.

Dokumentation

Hovedpunkter fra den politiske aftale om størstedelen af landbrugsreformen (aftalt i juni 2013)

Reformen gælder fra 2014-2020, og det samlede budget er på ca. 360 mia. €

Det samlede landbrugsbudget reduceres.

De 12 medlemslande, der nu får den højeste direkte støtte per hektar, skal afgive støtte til de 12 medlemslande, der får mindst. Det sker gradvist frem til 2020.

Støtten bliver derfor reduceret i Danmark til ca. 6,6 mia. kr. i 2020.

Unge nystartede landmænd under 40 år vil fremover kunne få op til 25 procent mere i landbrugsstøtte i fem år.

En del af den direkte støtte til landmændene udbetales fremover på betingelse af, at landmændene gennemfører en række miljøtiltag.

Det bliver muligt for medlemsstaterne at overføre midler fra den direkte støtte til landdistriktspolitikken og omvendt.

Den direkte støtte går til den enkelte landmand, mens landdistriktpolitikken går til f.eks de landmænd, der laver særlige tiltag til forbedring af miljø, økologi og lignende.


0:000:00