Vælgerne bakker Konservative op i Eva Kjer-sagen

MÅLING: Næsten halvdelen af vælgerne mener, at det var rigtigt af Konservative at stille mistillid til Eva Kjer Hansen (V). Det er overraskende, lyder det fra valgekspert.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Næsten hver anden vælger mener, at Konservative traf den rigtige beslutning, da partiet udtrykte mistillid til den daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

47 procent mener, at det var den rigtige beslutning, mens 29 procent mener, at den var forkert. 25 procent er i tvivl.

Da Konservative erklærede mistillid til Eva Kjer Hansen, afviste Lars Løkke Rasmussen (V) at afskedige hende. I stedet inviterede han Konservative med til forhandlinger om en tillids- og tillægsaftale i forsøget på at genskabe tilliden mellem støttepartiet og hans miljøminister.

Løkkes forhandlinger bar ikke frugt. Konservative fastholdt deres mistillid,og Eva Kjer Hansen valgte at trække sig som minister.

”Målingen bringer en ny dimension til statsminister Lars Løkke Rasmussens fejllæsning af Konservative,” lyder det fra valgekspert Kenneth Thue Nielsen. Han peger på, at det må glæde  Konservative, at partiets kurs er på linje med vurderingen fra et flertal af vælgerne.

Men samtidig er han overrasket over tallene:

”Det er overraskende, at næsten halvdelen af danskerne reelt må være af den opfattelse, at fødevareministeren har fremlagt misvisende tal,” siger han.

Hele sagen omkring Eva Kjer Hansen begyndte med, at Konservative og Folketingets røde partier mente, at hun havde givet misvisende oplysninger om sine regnemetoder i regeringens landbrugspakke.

Den opfattelse delte Kjer ikke og ville derfor ikke give nogle indrømmelser, da Konservative efterspurgte det. Det resulterede i, at partiet erklærede mistillid til hende. Det betød, at der sammenlagt var et flertal i Folketinget mod Kjer.

K: Målinger betyder intet for beslutninger
Konservative er glade for, at danskerne er enige med dem. Men partiets miljøordfører, Mette Abildgaard, understreger, at meningsmålinger ikke har nogen betydning, når de skal træffe sådan en beslutning.

”Når vi afgør, om vi har tillid til en minister, så gør vi det ikke ud fra, hvad vi tror er mest populært,” siger hun.

Den beslutning træffes ud fra, om der er tillid til det fremtidige samarbejde med en minister, lyder det fra ordføreren.

Hun mener, at målingen afspejler, at vælgerne også mener, at de har ret til at få et retvisende billede af de politiske beslutninger, der træffes.

”Vælgerne vil heller ikke acceptere, at politikerne sminker på tallene og forsøger at få noget til at fremstå anderledes, end det er. De forventer en højere standard fra politikerne,” siger hun.

Venstre er ikke overrasket
Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, er ikke overrasket over målingens resultat.

”Men for mit eget vedkommende er jeg meget enig med dem, som synes det var forkert, og at Eva Kjer Hansen var en god minister,” siger han og tilføjer:

”Men det er måske ikke vanvittigt overraskende, at der er flere, der vil af med en Venstre-minister, end der vil beholde en Venstre-minister, når vi kun har de mandater, vi har.”

Målingens undertal viser, at et stort flertal af Venstres og Liberal Alliances vælgere mener, at det var forkert at udtrykke mistillid til Eva Kjer, mens Dansk Folkepartis vælgere er splittede.

Dokumentation

Fakta om målingen:

Sådan spurgte vi
Hvad mener du om Det Konservative Folkepartis beslutning om at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen?

Sådan fordelte svarene sig
Det var en rigtig beslutning: 47 procent
Det var en forkert beslutning: 29 procent
Ved ikke: 25 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1003 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 25. februar til 29. februar 2016.

Se tallene her.

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Kenneth Thue Nielsen

Direktør og stifter, methods.dk
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00