Tørnæs: SU-reform rammer ikke socialt skævt

SU: Ulla Tørnæs er overbevist om, at regeringens SU-reform ikke kommer til at have en social slagside. Enhedslisten kalder det helt ulogisk.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Frederik Tillitz

SU-reformen kommer ikke til at betyde ringere muligheder for unge fra ikke akademiske hjem.

Det slog uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) fast under et samråd onsdag.

"Vi vil fortsat have fri og lige adgang til uddannelse i Danmark. Det er vigtigt for regeringen, at alle unge, der har vilje og evne, også har råd til og mulighed for at tage en uddannelse, uanset hvor eller hvad man kommmer fra," sagde ministeren.

Regeringen har i sin 2025-plan foreslået, at SU'en sættes ned, mens lånebeløbet hæves i et forsøg på at lave et mere robust SU-system. Ministeren mener ikke, at denne ændring ville have en social slagside.

"SU-reformen vil ikke fjerne forsørgelsesgrundlaget fra de unge. Vi giver faktisk de studerende mulighed for at have flere penge," sagde hun.

EL: Fuldstændig ulogisk
I Enhedslisten forholder man sig skeptisk over for ministerens udlægning af ændringerne i SU'en.

"Det lyder meget mystisk. Det vil svare til, at unge, der kommer fra mindre bemidlede hjem, når SU'en forsvinder, hiver pengene op af et eller andet sort hul. Det tror jeg, vi alle kan blive enige om, er enormt svært," sagde Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten.

Hun pointerer, at den danske KORA-undersøgelse viste, at da SU'en blev indført, betød det, at langt flere kom i uddannelse.

"Er der nogen dokumentation for, at det ikke vil have en social slagside? Hvad bygger ministeren sin påstand på? For os, der har set på det danske uddannelsessystem og kender til helt normal logik, der virker det mærkeligt. Det virker ikke logisk," sagde hun.

Tørnæs: Ikke evidens for det modsatte
Ulla Tørnæs mente derimod, at der ikke var bevis for, at det nuværende SU-system gjorde noget godt for den sociale mobilitet, og dermed:

"Der er ikke evidens for, at lige præcis den måde, vi har sammensat vores SU på, er derfor, vi har social mobilitet i vores uddannelsessytem," sagde ministeren og fortsatte:

"Der er ikke noget i det, vi laver (SU-reformen red.), der antyder, at det skulle fraholde unge at tage en uddannelse."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00