DM: Corydon må rette ind efter Rigsrevisionen

LØSARBEJDERE: De løst ansatte eksterne lektorers og undervisningsassistenternes vilkår bliver stadig fulgt tæt af Rigsrevisionen. Dansk Magisterforening vil have lukket sagaen om de løst ansatte ved universiteterne ved de igangværende overenskomstforhandlinger.
Finansminister Bjarne Corydon vil skyde en del af skylden for dårlige ansættelsesforhold på universiteterne videre til organisationerne. Dansk Magisterforening afviser.
Finansminister Bjarne Corydon vil skyde en del af skylden for dårlige ansættelsesforhold på universiteterne videre til organisationerne. Dansk Magisterforening afviser. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Mads Bang

Det passer ikke, at vi står i vejen. Vi har faktisk nærmest stået på hovedet for at finde en løsning på det problem.

Ingrid Stage
Formand, Dansk Magisterforening
Et brev og en forsikring om bedring gør det ikke alene, er konklusionen i et notat fra Rigsrevisionen. Dansk Magisterforening vil tage notatet med til overenskomstforhandlinger i Finansministeriet.

Revisorerne holder stadig øje med både Uddannelsesministeriet og Finansministeriet i sagen om de eksterne lektorers og undervisningsassistenters arbejdsforhold på universiteterne.

Dansk Magisterforening vil tage kritikken op i de forhandlinger om overenskomster på statens område, som er i gang for tiden.

"Det står højt på vores liste over krav at få gjort noget ved forholdene for eksterne lektorer," siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Dokumentation
Statsrevisorernes bemærkning til beretning om forvaltningen af eksterne lektorers og undervisningsassistenters ansættelsesforhold
Den 19. september 2012 behandlede Statsrevisorerne

Beretning nr. 19/2011 om forvaltningen af eksterne lektorers og undervisningsassistenters ansættelsesforhold

Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Universiteterne har adgang til at ansætte eksterne lektorer og undervisningsassistenter i tidsbegrænsede stillinger. De studerende får derigennem mulighed for at få adgang til erhvervsrelevant praktisk viden, og universiteterne får lettere ved at planlægge undervisningen. Ansættelserne sker i deltidsstillinger som videnskabeligt personale uden pligt til forskning. I gennemsnit varetager disse personalegrupper ca. ¼ af universiteternes undervisning.

Omfanget af de eksterne lektorers og undervisningsassistenters deltidsansættelse er fastsat ved forskellige timelofter på henholdsvis 100, 500 og 780 timer årligt. I mange tilfælde overholder universiteterne ikke timelofterne. Arbejdsmarkedets regler for tidsbegrænset ansættelse overholdes i flere tilfælde heller ikke, idet ansættelserne ofte forlænges mere end 2 gange.

Statsrevisorerne finder det mindre tilfredsstillende, at universiteterne i vid udstrækning ikke overholder reglerne for, hvordan eksterne lektorer og undervisningsassistenter skal ansættes, og hvor meget de må undervise.

Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende, at Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, Uddannelsesministeriet og Finansministeriet ikke har sikret sig:

  • at universiteterne overholder reglerne
  • at reglerne er tidssvarende, administrerbare og fungerer efter hensigten.

Statsrevisorerne forventer, at Finansministeriet er opmærksom på disse problemstillinger ved kommende overenskomstforhandlinger."

Kilde: Rigsrevisionen.dk


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00