Eksminister skoser dødsstødet til Teknologirådet

KRITIK: Tidligere videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) kritiserer beslutningen om at nedlægge Teknologirådet. Benhård prioritering, lyder det politiske forsvar. Rådets næstformand er "dybt overrasket".
"Man må selvfølgelig indgå kompromisser i en politisk forhandling, men det her er en meget stor pille at sluge". Charlotte Sahl-Madsen (K) er ikke imponeret over beslutningen om at nedlægge Teknologirådet.
"Man må selvfølgelig indgå kompromisser i en politisk forhandling, men det her er en meget stor pille at sluge". Charlotte Sahl-Madsen (K) er ikke imponeret over beslutningen om at nedlægge Teknologirådet.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
"En massakre af hele it- og teleområdet". Så kontant lyder vurderingen af S-R-SF's politik på området fra den tidligere konservative videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Seneste offer for "massakren" er ifølge Charlotte Sahl-Madsen Teknologirådet, der oven på tirsdagens aftale om forskningsreserven for 2012 må lade livet.

En helt forkert beslutning, mener altså den tidligere minister. Samtidig står rådets næstformand, tidligere folketingsmedlem for Venstre, Hanne Severinsen tilbage som "et stort spørgsmålstegn".

Sahl-Madsen: Helt forkerte signaler
Teknologirådet, der har eksisteret siden 1995, har blandt andet haft til opgave at rådgive Folketinget og regeringen i teknologiske spørgsmål. Rådets formand samt tre af 11 bestyrelsesmedlemmer var således udpeget af den siddende minister for området.

Den funktion forsvinder nu, og det møder hovedrysten hos Charlotte Sahl-Madsen.

Fakta
Teknologirådets bevilling på finansloven er på 10,5 mio. kr. i 2012. Besparelsen ved nedlæggelsen vurderes i 2012 at være 6 mio. kr. på grund af den rent praktiske afvikling af rådet. I de følgende vil den samlede bevilling kunne spares. Det vil sige 10,3 mio. kr. i 2013, 10,1 mio. kr. i 2014 og 9,9 mio. kr. i 2015.

Da rådet er oprettet ved lov, skal det nedlægges ved lov. Lovforslag om nedlæggelse fremlægges mandag den 21. november 2011 og forventes vedtaget inden jul.

 


Kilde: Uddannelsesministeriet

"Der er et umådeligt stort potentiale i at fremme digitalisering i Danmark. Både for den offentlige sektor, erhvervslivet og borgerne. For at det kan ske, skal vi have nogen, der skaber en debat om det. Det har været essensen af, hvad Teknologirådet står for," siger Charlotte Sahl-Madsen og sender en bredside af sted mod den siddende regering.

"Jeg synes, den nuværende regering med sin massakre af hele it- og teleområdet sender meget forkerte signaler i forhold til, hvad Danmark har brug for".

Bred politisk enighed
Det er imidlertid ikke kun de nuværende regeringspartier, der står bag dødsstødet til Teknologirådet. Alle Folketingets partier står således bag aftalen, der annullerer de årlige bevillinger til rådet.

Sophie Carsten Nielsen (R) har siddet med i forhandlingerne for De Radikale. Hun beskriver beslutningen om at nedlægge rådet som en "benhård prioriteringsøvelse".

Hun forsøger dog alligevel at give et indblik i, hvad der ligger til grund for beslutningen.

"Teknologirådets primære rolle i de seneste år har været som arrangør af forskellige konferencer i Folketinget. Der har vi i kredsen overvejet, om sådanne opgaver ikke passer bedre på finansloven eller på konkurrencemæssige vilkår", siger hun.

I linket til højre for artiklen kan du læse ministeriets samlede begrundelse for nedlæggelsen af Teknologirådet.

"Hvad har de forestillet sig?"
Spørger man Teknologirådets næstformand, Hanne Severinsen, har partierne dog forregnet sig, hvis de opfatter nedlæggelsen som en måde at spare på.

"I de senere år er det lykkedes Teknologirådet at få så mange opgaver udadtil, at samfundet får over det dobbelte tilbage for de ti millioner, der er investeret. Vi er efterhånden blevet førende i Europa og vinder det ene projekt efter det andet i EU," siger Hanne Severinsen.

Hun forklarer samtidig, at rådet nu står tilbage med en masse løse ender, som man endnu ikke ved, hvordan man skal forholde sig til.

"Vi er i gang med en masse opgaver, som vi ikke ved, hvordan man vil håndtere. Nogle af dem har vi også kontraktlige forpligtelser på. Dem kan man jo ikke smide ud, så jeg ved ikke, hvad politikerne har forestillet sig," siger hun.

Sahl-Madsen: De skylder en forklaring
Ingen af de ordførere, Altinget | Forskning og Innovation har talt med, har noget at udsætte på Teknologirådets arbejde. Venstres forskningsordfører, Tina Nedergaard, pointerer eksempelvis, at "der ikke er tale om et fravalg, men et tilvalg af andre initiativer".

Charlotte Sahl-Madsen savner imidlertid at finde ud af, hvad der helt nøjagtig skal træde i stedet for Teknologirådet.

"Der er et bredt politisk flertal, der skal forklare, hvad årsagen til det her er. Man må selvfølgelig indgå kompromisser i en politisk forhandling, men det her er en meget stor pille at sluge. Vi har krav på at høre, hvad der kommer i stedet for. Den melding har jeg ikke hørt, og den vil jeg meget gerne efterlyse," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Teknologirådet har sendt et åbent brev til alle ordførerne og Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. Læs det ved at trykke på linket oven for til højre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Hanne Severinsen

fhv. næstformand, Teknologirådet, MF (V), V-næstformand og borgerrepræsentant, valgobservatør, Europarådet
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 1973)

0:000:00