"Danske forskere skal stramme op for at klare sig i EU-konkurrencen"

EU-MIDLER: Danmark skal have et højt ambitionsniveau for at kradse penge ind fra EU’s forskningskasser. Men det kræver, at den danske forskerverden skærper sig, for der bliver større konkurrence om EU-midlerne i fremtiden, lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen vil have den danske forskerverden til at indgå i kapløbet om at hente EU-midler til Danmark.
Sofie Carsten Nielsen vil have den danske forskerverden til at indgå i kapløbet om at hente EU-midler til Danmark.Foto: Kim Vadskær
Rikke Albrechtsen

Jeg har fornemmelse af, at der rundt omkring i videnmiljøerne er enkelte steder, hvor man tænker: jeg passer min egen butik, jeg sender min egen ansøgning. Det har jeg gjort før, og så får jeg penge, og sådan kan det nok blive ved. Det kan det ikke. Man skal ud og have partnerskab med nogle virksomheder og forskere, helst i andre lande. Og man skal tænke strategisk ind i de prioriterede områder. Det kan man være nok så misfornøjet over, men alternativet er, at der ikke er noget til os.

Sofie Carsten Nielsen
Forsknings- og uddannelsesminister (R)
Fakta
Horizon 2020
Horizon 2020 samler Unionens finansiering af forskning og innovation. Det nye forskningsprogram trådte i kraft d. 1. januar 2014 og løber til udgangen af 2020. Horizon 2020 har som mål at gøre EU til den førende vidensøkonomi i verden og ruste de europæiske samfund til fremtidens udfordringer. Det er målrettet virksomheder, universiteter, forskningsinstitutioner og offentlige myndigheder, og det skal fremme samarbejde på tværs af både fag- og landegrænser.
Der kan søges penge fra tre overordnede søjler:
Videnskabelig topkvalitet
Industrielt lederskab
Samfundsmæssige udfordringer
Læs mere her.

INTERVIEW: Et moderne forskningsmiljø kan ikke drives med nationale midler. Til gengæld har EU afsat 592 milliarder kr. til forskning og udvikling, som Danmark skal forsøge at få fat i så mange som muligt af.

Det er beskeden fra forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) til det danske forskningsmiljø, virksomheder og lokale myndigheder, som hun havde kaldt til Bruxelles i sidste uge for at få dem til at trække i samme retning, når det gælder ansøgninger til EU’s forskningsprogram, Horizon 2020.

Målsætningen er, at Danmark skal hente mindst 2,5 procent af EU-midlerne, hvilket skal ses i lyset af, at den danske befolkning kun udgør en enkelt procent af de 500 millioner EU-borgere. Men ifølge ministeren er det den eneste vej fremad på et tidspunkt, hvor forskningsverdenen med ministerens ord står på lidt af en ”brændende platform”.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00