Henrik Dahl: Det har været et år i alvorens tegn

Q&A: Vi skal tilbage til Irak-krigen for at finde mere kontroversielle beslutninger end dem, der er blevet foretaget på flygtningeområdet i år, mener Henrik Dahl. Et alvorligt år, der også har budt på store sejre for den nyvalgte politiker.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Frederik Tillitz

Henrik Dahl (LA) kunne efter valget sidste år for første gang betræde Christiansborg som folkevalgt. Han ser tilbage på et år, der har budt på mange udfordringer, og hvor han har skullet gå fra offentlig intellektuel til politiker.

Hvordan er dit første år på Christiansborg gået?

Jeg vil give året karakteren otte på en skala fra et til ti. Der er mange ting, som er gået godt, og at jeg sluttede året af med at få forhandlet gymnasiereformen på plads, var en fantastisk ting at kunne gå på sommerferie på. Gymnasiereformen kommer til at blive stående i mange år, og det er en god fornemmelse, at små børn kommer til at gå i et gymnasium, jeg har været med til at lave.

Hvad har været det sjoveste?

Måske skal vi tilbage til Irak-krigen for at finde beslutninger, der har været lige så kontroversielle

Henrik Dahl

Folkemødet på Bornholm i år var sindssygt skægt. Særligt husker jeg en sangkonkurrence med Magnus Heunicke (S), Lizette Risgaard fra LO, Jonatan Spang og Pernille Rosendahl. Det var en skøn folkelig blanding af gøgl og politik

Hvad har været det mest udfordrende?

Det har været en stor udfordring for mig at have været en offentlig intellektuel, før jeg blev valgt. Dengang havde jeg ret til at mene noget om hvad som helst. Det kan jeg ikke nu, når det ligger uden for mit ordførerområde. Det har jeg skullet vænne mig til. I et enormt dramatisk år har det været svært ikke at byde ind i den offentlige debat. Især når den har været på vej i en åndssvag retning.

Hvad har gjort størst indtryk?

Det har gjort indtryk på mig, at dette år har været enormt alvorligt. Vi har skullet tage nogle meget tunge beslutninger i forhold til flygtninge, og mange partier har flyttet sig rigtig meget på den front. Det har været nogle rigtig vigtige og kontroversielle beslutninger. Måske skal vi tilbage til Irak-krigen for at finde beslutninger, der har været lige så kontroversielle. Et fejlgreb kunne ændre historiens gang.

Har du hele tiden følt dig på rette kurs?

Der er nogle, som synes, vi skulle have gjort meget mere og andre meget mindre. De to grupper råber omtrent lige højt, så mon ikke det er meget godt alligevel, og at vi har doseret virkemidlerne på en fornuftig måde? Danmark er et lille land, der er meget afhængigt af den politik, der bliver ført i andre lande. Vorherre har bestemt, at Danmark skulle ligge midt imellem de to lande i Europa med den mest urealistiske flygtningepolitik. Det har vi som politikere så skullet forholde os til, og det er lykkedes meget godt. Men vi lever i nogle alvorlige tider, hvor man får fornemmelsen af, at de opskrifter, man kunne benytte i gamle dage, ikke længere kan bruges.

Har du haft et mål for dit første folketingsår?

Jeg havde et mål om, at blive en god håndværksmæssig politiker og lære Christiansborg at kende. Det er da lykkedes rimelig godt, men der er stadig plads til forbedringer. Politik og golf minder på den måde om hinanden. Jeg har aldrig hørt nogen, som ville sige, at deres sving var færdigudviklet.

Er der noget, du ville lave om?

Jeg skulle måske ikke have været så bange for at lave fejl. Hermed ikke sagt, at man bare skal lave dårlige lovforslag, som Riget skal trækkes med de næste 40 år. Men at tage ordet nede i salen eller komme med forslag. Det skal man ikke være så bekymret for.

Hvem fra rød blok har overrasket mest?

På det rent personlige plan har jeg et rigtig godt forhold til Jacob Mark (SF). Vi var begge på orienteringsrejse til Grønland, hvor vi delte et lukaf på skibet, og det forløb helt uden problemer, samtidig med at jeg forsøgte ikke at virke alt for far-agtig. Samtidig har jeg stor respekt for Henning Hyllested (EL) og Jakob Sølvhøj (EL).

Dokumentation

Blå bog 

Henrik Dahl blev født 20. februar 1960 i Vejlby-Risskov.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds 
Kandidat for Liberal Alliance i alle opstillingskredse i storkredsen

Uddannelse og erhverv
Ph.d., Copenhagen Business School
MA in Communications, University of Pennsylvania
Cand.scient.soc. (sociolog), Københavns Universitet
Sprogofficer (russisk)
Forfatter og foredragsholder
Anmelder, Weekendavisen
Udviklingschef, Niras A/S, Allerød
Studievært, DR P1, København
Adjungeret professor, Copenhagen Business School
Medindehaver, Explora A/S
Forskningschef, AC Nielsen AIM
Adjunkt, Roskilde Universitetscenter
Adjunktvikar, Copenhagen Business School
Medieforsker, Danmarks Radio


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00