Krav om bedre vilkår for midlertidigt ansatte

OK18: I det offentlige er hver femte højtuddannede ansat i en tidsbegrænset stilling – mange tørster efter fastansættelse. Dansk Magisterforening vil have bedre vilkår for tidsbegrænsede ansatte på forhandlingsbordet ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Camilla Gregersen er formand i Dansk Magisterforening og næstformand i hovedorganisationen Akademikerne.
Camilla Gregersen er formand i Dansk Magisterforening og næstformand i hovedorganisationen Akademikerne.Foto: Hans Søndergaard
Søren Elkrog Friis

Det er en utryg situation for den enkelte, der kan have svært ved at få et boliglån eller stifte familie.

Camilla Gregersen
Formand, Dansk Magisterforening

Mellem otte og ni procent af alle lønmodtagere på det danske arbejdsmarked er ansat i midlertidige ansættelser. Men zoomer man ind på personer med længere videregående uddannelser ansat i det offentlige, tegner der sig et helt andet billede.

Her er 20 procent af de højtuddannede medarbejdere – eller hver femte – ansat i tidsbegrænsede stillinger og har dermed hverken opsigelsesvarsel eller ret til løn under barsel.

Det viser en ny analyse foretaget af Dansk Magisterforening, som ønsker, at forholdene for de midlertidige ansættelser løftes gennem de kommende offentlige overenskomstforhandlinger.

Dokumentation

OK18-køreplanen

Forhandlingsfælleskabet udveksler generelle krav med henholdsvis KL og RLTN 12. december 2017.

De generelle forhandlinger på KL-området indledes 5. januar 2018 og tilrettelægges, så de kan afsluttes senest 14. februar 2018.

På det regionale område indledes de generelle forhandlinger 12. januar 2018 og afsluttes 20. februar 2018.

Der foreligger indtil videre ingen endelig plan for forhandlingerne på statens område, men de forventes at følge køreplanen for regioner og kommuner. 

Kilde: Forhandlingsfællesskabet

Tidsbegrænsede ansættelser

I Danmark er der relativt få tidsbegrænsede ansættelser, og udviklingen ligger stabilt på omkring 8-9 pct. af alle ansatte i perioden fra 2007-2016, hvis man ser bort fra data for 2016, der er baseret på en ny opgørelsesmetode fra Danmarks Statistik hvor samme tal er omkring 13 pct.

Andelen af de tidsbegrænsede ansatte, der ønsker fastansættelse, men ikke kan få det, ligger mellem 40 og 50 pct. i samme periode.

Personer med lange videregående uddannelser har en særlig høj andel af tidsbegrænset ansatte, der ønsker fastansættelse sammenlignet med andre uddannelsesgrupper.

Blandt offentligt ansatte med lange videregående uddannelser var knap 20 procent i tidsbegrænsede ansættelser i 2016 og halvdelen af dem ønskede sig en fastansættelse.

Problemet er markant højere for unge (25-34 år) med lange videregående uddannelser.

Kilde: 'Tidsbegrænsede ansættelser i Danmark', analyse fra Dansk Magisterforening, september 2017


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00