Imødekommer hård kritik: Pind lander ny aftale om universiteter

AFTALE: Regeringen har landet en ny aftale om at styrke rammerne for ledelse på de danske universiteter. Godt, der er blevet lyttet til vores kritik, lyder det fra Dansk Magisterforening.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Regeringen har tirsdag landet en ny aftale om bedre rammer for ledelse på universiteterne sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Aftalen sikrer ifølge uddannelses- og forskningsminister Søren Pind stærkere bestyrelser, ligesom den imødekommer nogle af de stærke bekymringer, der har været i høringsfasen.

”Vi har landet en god aftale, som giver stærkere bestyrelser på universiteterne. Vi har set grundigt på høringssvarene og har taget de drøftelser, vi har haft med sektoren og med forskellige politiske partier, til os,” siger Søren Pind og fortsætter:

”Sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har vi landet en aftale, som understøtter universiteternes autonomi og bekæmper den politiske detailstyring. Med aftalen styrkes min dialog med universiteterne, og det gør os bedre i stand til løbende at løse udfordringer i fællesskab,” lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.

Massiv kritik af forslag
Siden regeringen fremlagde sit forslag og sendte det i høring, har der været massiv kritik af forslaget.

Læs også: Foreningsformænd: Bevar armslængde til universiteterne

I et fælles debatindlæg på Altinget i sidste uge advarede Ingeniørforeningen (IDA), Djøf og Dansk Magisterforening (DM) mod forslaget.

Og hos DM glæder formand Camilla Gregersen sig over, at den nye aftale afspejler, at der er blevet lyttet til kritikken af lovforslaget.

”Høringsfasen har heldigvis ført til, at der er mindre ministeriel styring end i det oprindelige lovforslag, og at vi får sikret medbestemmelse til ansatte og studerende i processen,” siger Camilla Gregersen.

"Stor sejr"
I det oprindelige forslag skulle uddannelses- og forskningsministeren kunne udpege formanden for udpegningsorganet, som har til opgave at udpege de eksterne medlemmer af universiteternes bestyrelser. Ifølge DM og andre aktører ville det dog have gjort op med armslængdeprincippet, ligesom det ville have sendt studerende og ansatte ud i en intern kamp om indflydelse.

Læs også: Debat: Opgør med armslængdeprincip gør universiteter til politisk kastebold

”Det er en stor sejr, at ministeren ikke skal udpege formanden for udpegningsorganet, for det ville have åbnet for politisk styring af universiteterne. Forhandlingerne har medført, at den allerstørste tidsel er luget væk, og det vil jeg gerne kvittere for,” siger Camilla Gregersen og fortsætter:

”Grundlæggende mener jeg slet ikke, at der skal være ministeriel indblanding i udpegning af universitetsbestyrelserne. Det er afgørende for universiteternes troværdighed, at der ikke er politisk styring,” siger hun.

Ikke alt kritik er imødekommet
Tirsdagens aftale betyder blandt andet, at det udpegningsorgan, der udpeger de eksterne medlemmer af bestyrelsen, herunder bestyrelsesformanden, skal vælge sin egen formand, i stedet for at denne udpeges af ministeren, som der oprindeligt var lagt op til. En anden ændring fra det oprindelige forslag er, at studerende og ansatte får plads i udpegningsorganet.

I den nye aftale er der dog ikke blevet pillet ved forslaget om, at bestyrelsesformanden skal udpeges separat af udpegningsorganet – parallelt med de andre eksterne medlemmer af bestyrelsen. Det har ellers også været et af stridspunkterne mellem ministeriet og aktørerne i høringsfasen.

Og ifølge DM betyder det, at armslængden stadig er blevet markant kortere.

”Jeg havde helst set, at bestyrelsesformanden blev valgt af bestyrelsens midte, for det giver den største legitimitet og sikrer den vigtige brede opbakning til bestyrelsesformanden på universitetet,” siger Camilla Gregersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00