Debat

Innovationsfonden: Fuld fart på innovationen

DEBAT: Fonden er resultatet af den største reform på området i et par årtier, hvor første skridt har været at sikre en vellykket fusion. Nu er fonden klar til at give den bedst mulige vejledning inden for de tre spor: Talenter, InnoBooster og Store projekter. Det skriver Peter Høngaard Andersen, direktør, Innovationsfonden.

"I efteråret 2015 vil vi se Innovationsfondens strategi blive forvandlet
til flere hundrede konkrete projekter. Nogle vil bringe viden til det
danske samfund, som vi først for alvor ser værdien af om 5-10 år, mens andre
hurtigt vil vise deres værd og værdi for Danmark. For eksempel i form af forbedring
af offentlig velfærd," skriver Peter Høngaard Andersen, direktør for Innovationsfonden. <br>
"I efteråret 2015 vil vi se Innovationsfondens strategi blive forvandlet til flere hundrede konkrete projekter. Nogle vil bringe viden til det danske samfund, som vi først for alvor ser værdien af om 5-10 år, mens andre hurtigt vil vise deres værd og værdi for Danmark. For eksempel i form af forbedring af offentlig velfærd," skriver Peter Høngaard Andersen, direktør for Innovationsfonden.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Høngaard Andersen
Direktør, Innovationsfonden

Meget er sket i fondens første år – og meget vil ske. Fokus er på at gøre det let, effektivt og ligetil at være vækstvirksomhed og forsker i Danmark. Hverken mere eller mindre. Det er også drivkraften bag, at fonden på et år har markedsført en ny model for forskning og innovation i Danmark.

Udgangspunktet er, at vi skal gøre det bedre end tidligere. Vi skal give Danmark mest mulig værdi for hver eneste investering. Det kræver mindre bureaukrati og mere fokus på at arbejde sig til resultater. Fonden har søsat en strategi med tre principper: simple indgange, effektivt samspil mellem forskning og marked samt opbygningen af en fondsmodel.

Fra jungle til tre indgange
Vi har talt med mange virksomheder og forskere, der har haft svært ved at overskue den offentlige innovationsindsats. Der er sågar blevet talt om en innovationsjungle.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Med Innovationsfonden er 14 indgange for universiteter og virksomheder skåret ned til tre: Talenter, InnoBooster og Store projekter.

Talenter er for unge forskere og iværksættere. InnoBooster er målrettet vækst i mindre virksomheder, erfarne iværksættere og entreprenører på universiteter. Der er med InnoBooster skabt en delvis erstatning for de klassiske Proof of concept (POC) midler. Den tredje indgang er de store projekter, der tager fat på mere langsigtede mål. Store projekter skal ses som større samarbejder, som typisk er mellem den offentlige og private sektor.

Om et par uger får fonden for alvor syn for sagen i forhold til den nye strategi. Det sker, når landets virksomheder og universiteter for første gang præsenterer deres forslag til store projekter.

Peter Høngaard Andersen
Direktør, Innovationsfonden

Samlet skal aktiviteterne levere svar på Danmarks vækstudfordringer. Det indebærer svar på samfundsudfordringer, og at vi får øget de private investeringer i dansk F&U. Samtidig skal der skabes flere innovative virksomheder, og flere højtuddannede skal ud i den private sektor.

Forskning og marked under én hat
Med Innovationsfonden er tingene samlet et sted. De tre indgange er placeret i en værdikæde - fra den grundlæggende forskning til virksomhedernes markedsmodning.  Det betyder, at virksomheder og universiteter slipper for at skulle forholde sig til en række mere eller mindre konfliktende offentlige tilbud. Oftest med meget forskellige regler og krav.

Nu kan alle samarbejde med fonden, hvor det strategisk giver bedst mening – uanset om vejen til markedet er lang eller kort. Imens fokuserer fonden internt på at højne det faglige niveau til gavn for investeringerne.

Fondsmodel afløser administration
For det danske samfund er det afgørende, at vi får mest mulig værdi ud af hver enkelt investering, som fonden foretager. Det kræver en langt mere aktiv investeringsstrategi, end vi tidligere har haft tradition for i det offentlige forsknings- og innovationssystem. Til at højne niveauet har fonden oprettet en række stillinger som scientific officers. Det er folk, som medbringer stor erfaring fra både forskningsverdenen og den kommercielle virkelighed ude i virksomhederne.

Klar, parat, start
Om et par uger får fonden for alvor syn for sagen i forhold til den nye strategi. Det sker, når landets virksomheder og universiteter for første gang præsenterer deres forslag til store projekter. Kort tid efter bliver rammen for InnoBooster udvidet fra 250.000 kr. til fem millioner kroner pr. projekt. Det giver mindre virksomheder helt nye muligheder for at forvandle ambitioner til vækst, og det giver som nævnt adgang til POC midler. Vi skal have virksomheder til at investere mere i forskning og åbner samtidig målgruppen for forskere, der starter deres egen virksomhed.

I efteråret 2015 vil vi se Innovationsfondens strategi blive forvandlet til flere hundrede konkrete projekter. Nogle vil bringe viden til det danske samfund, som vi først for alvor ser værdien af om 5-10 år, mens andre hurtigt vil vise deres værd og værdi for Danmark. For eksempel i form af forbedring af offentlig velfærd. Her får fonden en vigtig rolle at spille på sidelinjen som motivator og indpisker.

Nyt hold klar til debutsæson
Fonden er resultatet af den største reform på forsknings- og innovationsområdet i årtier. Første skridt har været at sikre en vellykket fusion af tre tidligere fonde – og dermed bane vej for en helt ny kultur. Det betyder, at fonden nu er klar til opgaven, og fondens medarbejdere er klar til at give virksomheder og forskere den bedst mulige vejledning inden for hvert af de tre spor. 

Innovationsfonden har været igennem et gennemgribende forandringsarbejde. Det betyder, at 2015 vil være et overgangsår, hvor fokus er rettet mod at implementere alle de nye tanker og høste de første erfaringer. Næste skridt er at tilrettelægge fondens nye initiativer i 2016, så både fart og retning bliver holdt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Høngaard Andersen

Direktør, Innovationsfonden
cand.scient i biokemi (Københavns Uni. 1983), dr.med. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00