Minister afviser kritik af dimensionering

DIMENSIONERING: Uddannelsesministeren forsikrer, at nye grænser for optag ikke vil gå ud over finansieringen af nuværende studerende og bryde retskravet. Samtidig afviser hun, at universitetsrektorerne har præsenteret en brugbar model for hende.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen mener, at det er en forsigtig model for dimensionering, ministeriet har fremlagt, selv om der over de næste tre år skal skæres omkring 4.000 studiepladser bort. <br>
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen mener, at det er en forsigtig model for dimensionering, ministeriet har fremlagt, selv om der over de næste tre år skal skæres omkring 4.000 studiepladser bort.
Foto: Kim Vadskær
Mads Bang

Alle dem, der er inde og har et retskrav, får selvfølgelig en kandidat, og det er finansieret.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelses- og forskningsminister
Fakta
Uddannelsesgrupper med en overledighed i syv af de seneste ti år udtages til dimensionering. Ledigheden måles i det andet år efter de studerende er blevet færdige med deres uddannelse.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 2 til 5 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 10 procent.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 5 til 7,5 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 20 procent.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 7,5 til 10 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 30 procent.
Uddannelsesgrupperne følger den opdeling, Udvalget for Kvalitet og Relevans i de videregående uddannelser har opstillet.

Dimensioneringen indfases gradvist de næste tre år.

Dimensioneringen udmeldes som et treårigt loft.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Ingen studerende mister deres retskrav på en kandidatuddannelse, og der er finansiering til det.

"Alle dem, der er inde og har et retskrav, får selvfølgelig en kandidat, og det er finansieret," siger Sofie Carsten Nielsen (R).

Hun vil gerne klart mane kritikken af den nye dimensioneringsmodel for at ramme nuværende bachelorer til jorden.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00