Debat

Nybolig: Åbn dørene for studerende i bolignød

DEBAT: Forældrekøb og udlejningspriser får ofte skylden for de studerendes bolignød. Men det reelle problem er manglen på små, billige boliger. Ældre mennesker i store lejligheder kunne med fordel åbne dørene for de studerende, mener Thomas Hovgaard.

I 2012 demonstrerede studerende mod boligmanglen ved at lægge sig i soveposer foran overborgmester Frank Jensens kontor på Københavns Rådhus. 
I 2012 demonstrerede studerende mod boligmanglen ved at lægge sig i soveposer foran overborgmester Frank Jensens kontor på Københavns Rådhus. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Hovgaard
Relationschef, Nybolig 

I 1977 blev der optaget 16.794 studerende på landets læreanstalter, mens tallet her i 2017 er mere end tredoblet til 70.175. Ikke overraskende stiller det nogle store krav til boligmassen, og vi har alle læst historierne om den omfattende boligmangel blandt de studerende i de store byer, hvor der er voldsom knaphed på boliger, og hvor boligpriserne bliver ved med at sætte nye rekorder.

Selvom de mange forældrekøb og uanstændigt høje, private udlejningspriser får skylden for de høje boligpriser og den kritiske boligsituation, må vi konstatere, at det fundamentalt handler om, at der uomtvisteligt mangler små, billige boliger til de studerende. Det er den egentlige udfordring.

Vi vil forhåbentlig se flere politiske løfter om flere nye boliger til de mange studerende, særligt i forbindelse med et kommende kommunalvalg, og endnu bedre en realisering af de gode intentioner. Men i de store byer har vi desværre ikke udvist rettidig omhu og fået bygget nok små boliger, men primært boliger, som henvender sig til en anden økonomi end den på SU.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Åbn dørene for de studerende
Imens vi venter på et byggeboom af studeegnede boliger i de store byer, kan man jo passende forsøge at kigge lidt tilbage i historien. I gamle dage lejede folk værelser ud til de studerende. Hvorfor ikke genoptage den tradition nu? Det er jo ikke for evigt, at den studerende skal bo der. Med fremdriftsreformer og loft over antallet af uddannelser vil der være en naturlig udløbsdato på det filantropiske lejemål.

I mere eksotiske kulturer end vores har man en smuk tradition for, at flere generationer af familien bor under samme tag og dermed hjælper hinanden med at få tilværelsen til at fungere. Det bliver nok svært at kopiere i Danmark, eftersom mange unges familier ikke bor i København, hvor de studerer. Men mange af de ældre, der faktisk bor i København i lejligheder, som er for store, og som de ikke har råd til at fraflytte på grund af en attraktiv husleje fra gammel tid, kunne med fordel åbne døren til et af de tomme værelser og huse en student.

Mange af de ældre, der bor i København i lejligheder, som er for store, og som de ikke har råd til at fraflytte på grund af en attraktiv husleje fra gammel tid, kunne med fordel åbne døren til et af de tomme værelser og huse en student.

Thomas Hovgaard
Relationschef, Nybolig

Byen vil blive bedre udnyttet, det vil tage presset af boligmarkedet, og måske kan den nye sociale relation mellem den unge og den gamle betyde, at den gamle oplever mindre ensomhed, og den unge kan trække på værdifuld livserfaring.

Tankegangen kræver ikke det store politiske bagkatalog andet end lidt smidige udlejningsregler. Ideen er hermed givet videre, mens vi venter på opførelsen af de små, billige boliger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00