Debat

Per Stig Møller: Det er på tide at træde varsomt

DEBAT: Undervisningsområdet befinder sig i konstant forandring, og nu skal selve det økonomiske grundlag under vores videregående uddannelsesinstitutioner til debat. Vi har ikke brug for mere rabalder, men for rolig, målbevidst udvikling på alle niveauer. Det skriver Per Stig Møller, MF, formand for Udenrigsudvalget og tidligere minister.

Per Stig Møller (K), 













MF, formand for Udenrigsudvalget og tidligere udenrigs-,
miljø-,




kirke- og kulturminister.<br>
Per Stig Møller (K), MF, formand for Udenrigsudvalget og tidligere udenrigs-, miljø-, kirke- og kulturminister.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har ikke brug for hid-og-did og histop-og-herned, men for rolig, målbevidst udvikling på alle niveauer.

Per Stig Møller (K)
MF, formand for Udenrigsudvalget og tidligere udenrigs-, miljø-, kirke- og kulturminister.

Af Per Stig Møller (K)
MF, formand for Udenrigsudvalget og tidligere udenrigs-, miljø- og kulturminister

"Da Bjørnstjerne Bjørnson skulle vælge en måned at skrive et digt om, valgte han april, for i den det gamle falder og i den det ny får fæste. Forandringen volder lidt rabalder," skrev han og tilføjede; "dog fred er ej det bedste, men at der noget sker" (mon for resten nogen i det danske undervisningssystem i dag kender denne gamle, norske kæmpe?).

Undervisningsområdet befinder sig konstant i april. Der herses hele tiden med det, og det skal hele tiden laves om. Der kommer rapporter og evalueringer i ét væk og hver minister skal åbenbart sætte sit store præg på undervisningssektoren. Måtte der engang komme en minister, som ville sætte en ære i at skabe ro om sektoren, så den får tid at fordøje alle de ændringer, den underkastes, og dermed skabe de resultater, vi forventer af den.

Rolig og målbevidst udvikling
Og nu skal selve det økonomiske grundlag under vores videregående uddannelsesinstitutioner til debat. Skal uddannelsestaxameteret ændres? Skal vi ændre forholdet mellem basismidler, forskningsmidler og taxameteret samt belønningen for at få studenterne igennem en embedseksamen?

Fakta

Bland dig i debatten!


Send dit debatindlæg til [email protected]

Jeg tror, det er på tide at træde varsomt. Taxameteret leverer et afgørende, økonomisk grundlag for den enkelte institution og inspirerer denne til at gøre sig så attraktiv som muligt for de unge. Til gengæld skal vi ikke inspirere til at lade dem smutte igennem med en dårlig embedseksamen bare for at få penge i kassen, for så leverer institutionen jo kun en dårlig vare til efterspørgerne. Og jeg tror ikke, at man skal lade forskningsbevillingerne afhænge af studenteroptaget på institutionen. Det vil bringe forskningen derud, hvor vinden blæser, og man flyves hid og did. Det kan man ikke drive langsigtet forskning efter. Og langsigtet og innovativ forskning er, hvad vi har brug for, hvis vi skal stå os i den internationale konkurrence, hvilket igen er forudsætningen for, at vi kan eksportere og skabe arbejdspladser til gavn for statsbudgettet og dermed også for kommende, voksende bevillinger. Vi har ikke brug for hid-og-did og histop-og-herned, men for rolig, målbevidst udvikling på alle niveauer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00