Portræt: Dansk forsknings EU-trumf

PORTRÆT: Danmark står stærkere i EU på grund af en fagligt stærk departementschef. Opskriften er grundighed, et stærkt netværk i Bruxelles og god humor. Tre ting, der har været afgørende for Horizon2020, ESS og den store ESOF-konference i weekenden.
Uddannelsesministeriets departementschef Uffe Toudal Pedersen har en dygtig hånd i EU, og det har blandt andet været medvirkende til at Danmark fra lørdag er vært ved den store ESOF-konference.
Uddannelsesministeriets departementschef Uffe Toudal Pedersen har en dygtig hånd i EU, og det har blandt andet været medvirkende til at Danmark fra lørdag er vært ved den store ESOF-konference.Foto: eu2008.si
Mads BangRikke Albrechtsen

Det er meget professionelt, og der er mange i de andre lande, som ikke helt kan forstå, hvordan et lille land som Danmark har så gode resultater.

Liselotte Højgaard
Formand for Grundforskningsfondens bestyrelse
Fakta
Blå bog

Uffe Toudal Pedersen

f. 1954

Uddanent cand. scient. pol. Aarhus Universitet 1981

Landbrugsministeriet, fuldmægtig 1981-84

EU-Kommissionen, medarbejder i Henning Christophersens (V) kabinet 1985-88

Landbrugsministeriet, konsulent og kontorchef, 1989-93

Statsministeriet, kommitteret og departementsråd, 1994-2002

Uddannelsesministeriet, chef for Uddannelsesstyrelsen,2002-2005

Uddannelses- og forskningsministeriet, departementschef 2005-


Kilde: Kraks Blå Bog
Når 4.500 førende forskere og forskningspolitikere fra hele verden mødes i København i næste uge, så er det kulminationen på flere års forsøg på at kapre en ESOF-konference til Danmark. Et arbejde, som departementschefen i Uddannelses- og Forskningsministeriet har orkestreret.

Og selv om den 60-årige Uffe Toudal Pedersen er af den gamle departementschefskole og helst holder sig i baggrunden, så peger flere kilder på, at netop i forhold til det europæiske samarbejde spiller han en nøglerolle for Danmark.

Blandt de solide danske aftryk de senere år, er Danmarks rolle i udformningen af Horizon2020: Unionens hidtil største forskningsprogram på omkring 560 milliarder kroner, der blev forhandlet på plads under dansk ledelse i 2012.

Et andet eksempel er placeringen af European Spallation Source i Lund: En forskningsfacilitet til 15 milliarder kroner.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00