Rektorforslag kan falde med nyt taxameter

KATTELEM: Universiteternes forslag om at skære i optag på uddannelser står kun ved magt, hvis Folketinget ikke indfører et beskæftigelsestaxameter. Dansk Erhverv så gerne begge forslag gennemført.
Foto: Michael Daugaard
Mads Bang

Hvis vi havde haft et beskæftigelsestaxameter i 2007-2009, så ville vi have set en kæmpe stigning i arbejdsløsheden, og man ville straffe uddannelsesinstitutionerne, fordi bankerne gik fallit.

Ralf Hemmingsen
Talsmand for rektorkollegiet, rektor Københavns Universitet
Fakta

Overgangsordning i 2015

Eftersom studiepladserne for 2014 allerede er meldt ud, vil initiativet først kunne få effekt fra og med optaget i september 2015. Udgangspunktet for indsatsen frem mod 2015 vil være de data, der her og nu er tilgængelige for det enkelte uddannelsesniveau. Uddannelsesministeriet opgør eksempelvis hvert år i uge 48 beskæftigelsen for dimittender.


Kilde: Handlingsplan fra Danske Universiteter
Landets universiteter lægger op til en koordineret indsats, der skal nedbringe antallet af studiepladser på uddannelser, som over en længere årrække oplever markant højere ledighed end det øvrige arbejdsmarked. Initiativet står og falder dog med, hvad Folketinget beslutter i kølvandet på Kvalitetsudvalgets arbejde.

Rektorkollegiets historiske aftale om at koordinere antallet af studiepladser på de uddannelser, hvor de færdiguddannede kandidater oplever størst arbejdsløshed, rummer et smuthul, eller måske nærmere et ultimatum til politikerne: Hvis Folketinget indfører et beskæftigelsestaxameter, vil universiteterne revurdere.

"Hvis man vil gå den vej, falder idéen om fælles dimensionering ved indgangen bort," siger rektorkolleigets talsmand, Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet.

Han forklarer, at rektorerne er overbeviste om, at deres løsning er en bedre vej til sammenhæng mellem uddannelser og beskæftigelse end det beskæftigelsestaxameter, som blandt andet flere partier og organisationer har argumenteret for.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00