Søren Pind kritiserer åbne samråd: De baner vejen for diktaturet

KRITIK: Uddannelsesminister Søren Pind (V) går i rette med Folketingets åbne samråd. De skader demokratiet, mener han.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Amalie Bjerre Christensen

Åbenhed er ikke altid til gavn for demokratiet.

Sådan lyder meldingen fra uddannelsesminister Søren Pind (V), der i Berlingske går i rette med Folketingets åbne samråd.

”I virkeligheden baner det vejen for diktaturet. Fordi det udstiller og latterliggør og forhåner og er uægte. Det er i sig selv og i sin helhed en løgn,” siger han til Berlingske.

Ifølge Søren Pind burde Folketinget aldrig have indført de åbne samråd. Han mener, de åbne samråd er endt som ”folkestyrets eklatante fiasko og den værste opfindelse i dets historie”.

Holdes bedst bag lukkede døre
En lignende melding har tidligere lydt fra Søren Pinds partikollegaer, Bertel Haarder og Eva Kjer Hansen, som også har kritiseret Folketingets åbne samråd.

Bertel Haarder og Eva Kjer Hansen, der begge er tidligere Venstre-ministre, mener, at de åbne samråd er med til at svække borgernes tillid til politikerne.

Læs også: Tidligere V-ministre: Drop de åbne samråd

Ifølge Bertel Haarder er samrådene et vigtigt redskab til at belyse bestemte sager, men for at få mest ud af et givent samråd holdes det bedst bag lukkede døre.

”Vi kan lade være med at udstille de allermest uheldige dele af vores parlamentariske dagligdag. Alle disse åbne samråd, som er alt for hyppige, alt for ligegyldige, og hvor der stilles alt for mange spørgsmål igen og igen. Det gør ingen gavn," sagde Bertel Haarder til Altinget i januar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00