Sparekrav på forskning bekymrer DF og S

FINANSLOV: Regeringens forslag til finanslov mødes med bekymring fra Folketingets to største partier, S og DF. Socialdemokraternes ordfører kalder nedskæringen brutal. DF foreslår at skaffe penge ved at sælge bygninger til Københavns Universitet.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har lagt op til, at partierne skal komme med alternative spareforslag, hvis de vil have held til at forhandle besparelser ud af finanslovforslaget. <br>
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har lagt op til, at partierne skal komme med alternative spareforslag, hvis de vil have held til at forhandle besparelser ud af finanslovforslaget.
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Mads Bang

Besparelserne kommer til at amputere det ambitionsniveau, vi har haft.

Mette Reissmann (S)
Forskningsordfører
Fakta
Forslag til finanslov 2016
På forsknings- og uddannelsesområdet er der lagt op til markante nedskæringer næste år.
  • De videregående uddannelser skal skære 300 millioner kroner næste år.
  • Forskningen skal skære 1,4 milliarder kroner næste år.
  • En række mindre besparelser skal tilsammen levere 100 millioner kroner.


Kilde: "Stramme rammer – klare prioriteter", regeringens forslag til finanslov 2016

Folketingets to største partier, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, er bekymrede for den markante nedskæring, som regeringen lægger op til på forskningsmidlerne.

Sparekravet er blevet mødt med kritik fra den kreds af organisationer, som arbejder med forskning og videregående uddannelse. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen skal heller ikke forvente umiddelbar opbakning fra Socialdemokraterne og DF i Folketinget til at skære 1,4 milliarder kroner af forskningsmidlerne, som regeringen lægger op til i sit finanslovforslag.

"Besparelserne kommer til at amputere det ambitionsniveau, vi har haft," siger Mette Reissmann, forskningsordfører for Socialdemokraterne.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00