Tørnæs: Fornuftigt loft over skattebetalt uddannelse

BRUGERBETALING: Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at det er fornuftigt, at man kun kan tage én skatteyderfinansieret videregående uddannelse. Hun afviser bekymring for at skabe blindgyder i uddannelsessystemet.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) skal nu forhandle en model for, hvordan studerende kan betale selv, hvis de vil tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau. <br>
Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) skal nu forhandle en model for, hvordan studerende kan betale selv, hvis de vil tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau.
Foto: Kim Vadskær/Uddannelses- og Forskningministeriet
Mads Bang

Regeringen vil lukke for muligheden for at tage flere videregående uddannelser og i stedet indføre brugerbetaling, hvis studerende vil tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau.

Det har fået ordførerne fra SF, Enhedslisten og Radikale til at komme med skarp kritik af regeringen, S og DF, som er de tre partier, der har indgået aftalen.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener dog, at kritikken skyder over målet.

”Jeg mener, at det er fornuftigt at begrænse mulighederne for dobbeltuddannelse. Som udgangspunkt vil det fremadrettet kun være muligt at tage én statsfinansieret uddannelse,” siger Ulla Tørnæs.

Fakta
I 2014 optog de videregående uddannelser godt 2.500 personer, som allerede havde en videregående uddannelse på samme niveau eller højere.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Hun mener ikke, at mobiliteten i uddannelsessystemet vil lide under det.

”Det mener jeg ikke, det vil. Det er vigtigt at holde for øje, at det alene er dobbeltuddannelse, der begrænses,” siger Ulla Tørnæs.

Opkvalificering undtaget
Ministeren understreger, at videreuddannelse og opkvalificering, som for eksempel en sygeplejerske, der bliver uddannet til sundhedsplejerske, ikke rammes af begrænsningen. Heller ikke meritlæreruddannelsen vil blive berørt.

”Vi ændrer ikke på muligheden for at læse videre på et højere niveau,” siger Ulla Tørnæs.

Kan det her ikke betyde, at nogen fanges i en uddannelsesmæssig blindgyde?
”Nej, det her drejer sig ikke om videreuddannelse. Det handler om dobbeltuddannelse, så det mener jeg ikke. Det drejer sig om, at man ikke kan få skatteyderfinansieret en uddannelse på samme niveau eller lavere,” siger Ulla Tørnæs.

Men vil det ikke betyde, at man ikke kan skifte spor senere i livet, hvis man finder ud af, man har valgt forkert, eller hvis arbejdsmarkedet gør det nødvendigt?
”Der er stadig vores deltidsuddannelsesordninger, og det ændres der ikke på. Der er delvis deltagerbetaling og delvis statstilskud,” siger Ulla Tørnæs.

Frigør 100 millioner
Aftalen skal i udgangspunktet finansiere et hul i dagpengeaftalen på 300 millioner kroner. Men ifølge ministeren vil loftet over dobbeltuddannelse frigøre et endnu større beløb, som hun vil foreslå bruges på uddannelsesområdet.

”Jeg vil foreslå aftalepartierne, at de midler udmøntes på kvalitetsinitiativer på uddannelsesområdet,” siger Ulla Tørnæs.

Ministeren oplyser, at det drejer sig om 100-120 millioner kroner, der skal forhandles om med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der har indgået aftalen med regeringen.

Dokumentation

Fakta om aftalen

Som udgangspunkt skal det ikke længere skal være muligt for personer, der har gennemført en videregående uddannelse, at blive optaget på en yderligere fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme eller lavere niveau.

Der vil dog blive indført visse undtagelser.

Der kan både være tale om personer, der undtages (og derfor fortsat kan optages på en uddannelse nr. 2). Det kan f.eks. være personer på revalideringsforløb, personer, som har en videregående uddannelse, der ikke har været benyttet i en længere periode, og personer, der af sundhedsmæssige årsager søger en ny uddannelse på samme niveau eller lavere. Derudover kan der f.eks. være tale om hele uddannelser, der undtages efter arbejdsmarkedsrelevans.

Omfanget af personer, der vil være omfattet af undtagelserne, vil afhænge af den konkrete model, som uddannelses- og forskningsministeren på vegne af regeringen forhandler med partierne.

Med forslaget ændres ikke på muligheden for at læse videre på et højere niveau. Det betyder, at en person med en erhvervsakademiuddannelse kan læse videre på professionsbachelorniveau, og en professionsbachelor eller akademisk bachelor kan læse videre på kandidatniveau.

Med forslaget ændres ikke på muligheden for at foretage opkvalificering i voksen- og efteruddannelsessystemet, herunder f.eks. deltidsuddannelse med delvis deltagerbetaling og delvist statstilskud efter de gældende regler i dag.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00