Uddannelser forsvinder fra provinsbyer

CENTRALISERING: En ny kortlægning viser, at antallet af studerende er faldende i selv store provinsbyer, mens de fire største byer er løbet med de seneste års rekordstore optag.

Uddannelsesstederne i de store byer, som Metropol i København, har oplevet størstedelen af den vækst i optaget, der er sket over de seneste år. I 12 kommuner er antallet af uddannelsespladser gået tilbage trods den generelle fremgang.<br>
Uddannelsesstederne i de store byer, som Metropol i København, har oplevet størstedelen af den vækst i optaget, der er sket over de seneste år. I 12 kommuner er antallet af uddannelsespladser gået tilbage trods den generelle fremgang.
Foto: Pressefoto/phmetropol.dk
Mads Bang
Fakta
Ujævn vækst

Det samlede antal uddannelsespladser på landsplan steg med 9,9 procent fra 2012 til 2016.

27 kommuner fik flere uddannelsespladser i perioden.

12 kommuner fik færre uddannelsespladser i perioden.

Holbæk Kommune er den eneste kommune, der siden 2012 har mistet alle uddannelsespladser.
Frederikshavn, Fredericia og Gladsaxe har uddannelser i dag, men havde ingen i 2012.

Kilde: Momentum

Flere og flere unge søger ind på de videregående uddannelser. Men væksten i antallet af studerende er ikke jævnt fordelt over landet. Det viser en kortlægning af årets optag på de videregående uddannelser, som KL's magasin Momentum har foretaget.

Mens de seneste fire år har budt på det ene rekordoptag efter det andet, så har 12 kommuner oplevet tilbagegang i antallet af studerende på de videregående uddannelser. 27 kommuner har oplevet flere studerende, men væksten er altså ujævnt fordelt i landet.

Tilbagegangen i antallet af studerende er blandt andet sket i store provinsbyer, som Silkeborg, Lemvig, Herning og Sorø. Sorøs konservative borgmester Gert Jørgensen ærgrer sig da også over, at uddannelsespladser forsvinder fra byen.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00