Uenighed om vækstmilliarder til grundforskning

VÆKST: Op til forhandlinger om regeringens vækstpakke er oppositionen kritisk over for finansieringen af tre milliarder kroner til Grundforskningsfonden. Regeringen afviser, at penge fra et salg af universiteterne kan bruges.
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen tager hul på et politisk puslespil med vækstforhandlingerne, som rækker ind i en lang række forlig,  aftaler og den kommende finanslov.
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen tager hul på et politisk puslespil med vækstforhandlingerne, som rækker ind i en lang række forlig, aftaler og den kommende finanslov.Foto: Kim Vadskær
Mads Bang

Oppositionen kritiserer nu, at finansieringen er uklar inden forhandlingerne om regeringens vækstpakke.

Forhandlingerne begynder tirsdag med møder mellem uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) og forskningsordførerne. Ministeren står over for et større politisk puslespil, da regeringens forslag er knyttet op på en række vidt forskellige forslag.

Forhandlingsforløbet afhænger ifølge Altinget.dk's oplysninger i høj grad af tirsdagens drøftelser. Det står dog klart, at det store spørgsmål om dimensionering af optaget på de videregående uddannelser ikke vil indgå i forhandlingerne, da man afventer forslag til en konkret model.

Dokumentation
Vækstplaninitiativer inden for forskning, innovation og videregående uddannelse
Investeringer i forskning og innovation

  • Danmarks Innovationsfond og nye samfundspartnerskaberRegeringen foreslår at udmønte 241 millioner kroner i 2015 til strategisk forskning og innovation i Danmarks Innovationsfond, som blandt andet kan understøtte igangsættelsen af to nye samfundspartnerskaber:
    Samfundspartnerskab om big data, som kan understøtte en realisering af potentialet i store data-mængder.
    Samfundspartnerskab om avancerede materialer, som kan understøtte dansk erhvervslivs styrkeposition på det materialeteknologiske område.
  • Tilførsel af tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond
    Danmarks Grundforskningsfond er et vigtigt aktiv for dansk forskning. Fondens primære virkemiddel er etableringen af forskningscentre. De eksisterende centre kan konkurrere med de bedste internationale forskningsmiljøer.
    Regeringen foreslår, at fonden tilføres yderligere tre milliarder kroner, så fondens arbejde kan videreføres med et udlodningsniveau på cirka 430 millioner kroner årligt frem til 2026.
  • Styrket indsats for innovationsnetværk - herunder Femern Bælt som vækstcenter
    Regeringen foreslår at styrke den internationale indsats i de danske innovationsnetværk og klyngeorganisationer for at sikre flere nye innovationssamarbejder mellem danske og udenlandske virksomheder.
    Regeringen foreslår desuden at gennemføre en målrettet indsats for at styrke innovationsmiljøet omkring Femern Bælt-forbindelsen.

International rekruttering
  • Lempelse af forskerskatteordningen, så vederlagskravet sænkes med 10.000 kroner per måned fra cirka 70.600 kroner per måned til cirka 60.600 kroner per måned. Det gør det lettere at tiltrække højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft.
  • Bedre vilkår for udenlandske forskere, så de har lettere adgang til det danske arbejdsmarked.
  • Etableringskort til internationale studerende, der afslutter en dansk kandidat- eller ph.d.-uddannelse.
  • Øget udbud af internationale uddannelsespladser på grundskole- og gymnasieniveau.
  • Ens vilkår for studiejob gennem hævelse af arbejdstilladelsen til 20 timer ugentligt for internationale studerende.
 
Initiativer til mere relevante videregående uddannelser

  • Øget brug af dimensionering
    Studiesøgende skal, når de vælger en uddannelse, i højere grad være sikre på, at de kvalifikationer uddannelsen giver, er efterspurgte. På nogle studier optages for mange studerende i forhold til, hvor mange der efterfølgende kan finde relevant beskæftigelse. På andre studier har nyuddannede gode beskæftigelsesmuligheder. Regeringen vil derfor mere aktivt regulere antallet af studiepladser på de videregående uddannelser.
  • Flere højtuddannede til Det Blå Danmark
    På maskinmesteruddannelserne og en række øvrige maritime uddannelser er der i dag både stor søgning fra unge og gode beskæftigelsesmuligheder. Regeringen vil derfor hæve antallet af studiepladser på de maritime videregående uddannelser, så de bedre matcher arbejdsmarkedets behov.
  • Mere gennemsigtighed i den enkeltes uddannelsesvalg
    Mange studiesøgende søger ind på uddannelser med relativ høj ledighed. Det skyldes blandt andet, at det kan være svært at finde sammenlignelige informationer om ledighed for nyuddannede, løn, beskæftigelses-muligheder med videre for de forskellige uddannelser.
    Regeringen vil tilvejebringe et digitalt værktøj for uddannelsessøgende med sammenlignelige og overskuelige informationer om de forskellige uddannelser. Det skal understøtte, at den enkelte uddannelsessøgende træffer sit uddannelsesvalg på et velinformeret grundlag.
  • Understøtte et mere bæredygtigt antal uddannelserDer udbydes i dag omkring 1.500 videregående uddannelser, hvilket betyder, at studiesøgende og arbejdsgivere kan have svært ved at gennemskue hvilke uddannelser, der er relevante. Samtidigt er nogle uddannelser for små til at understøtte bæredygtige faglige miljøer. Regeringen vil stille krav til uddannelsesinstitutionerne om at øge gennemsigtigheden af uddannelsesudbuddet blandt andet i udviklingskontrakterne samt ved at ændre akkrediterings- og uddannelsesregler, så det bliver mere attraktivt at tilpasse eller sammenlægge eksisterende uddannelser frem for at oprette nye.

Voksen- og efteruddannelsesindsats
Flere faglærte skal have en videregående uddannelse. Manglende udbud og kendskab til muligheder på videregående VEU udgør formentlig væsentlige årsager til den lave aktivitet på navnlig det tekniske områd. Samtidig afholder en meget høj deltagerbetaling måske nogle fra at deltage i VEU. Derfor vil regeringen igangsætte et arbejde med at oprette nye uddannelser, navnlig inden for det tekniske område. Derudover sænkes deltagerbetalingen markant på en række udvalgte uddannelser for at hjælpe disse godt i gang og udbrede kendskabet til faglærtes muligheder for videre uddannelse.

Kilde: Danmark helt ud af krisen, 2014

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00