Universiteter advarer om milliardbesparelser på EU-forskning

HORIZON 2020: De danske universiteter er bekymrede for, at forskningen kommer til at betale prisen for Europa-Kommissionens investeringsprogram. For tidligt at bedømme, lyder det fra to danske MEP'er.

Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, vil finansiere sin storstilede investeringsplan med milliarder af forskningsmidler. Universiteterne advarer mod konsekvenserne og opfordrer til hurtig afklaring. <br>
Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, vil finansiere sin storstilede investeringsplan med milliarder af forskningsmidler. Universiteterne advarer mod konsekvenserne og opfordrer til hurtig afklaring.
Foto: Europa-Parlamentet
Mads Bang

Vi mener, der skal nye midler ind. Det minder lidt om at fodre hunden med sin egen hale, hvis vi kun tager penge fra forskningen.

Morten Helveg Petersen (R)
MEP
Fakta
EFSI

European Fund for Strategic Investment skal have en risikovilig kapital på omkring 150 milliarder kroner. Det beløb skal suppleres med private investeringer, så fonden kan "geare" investeringerne.

Som en del af finansieringen vil Kommissionen skære omkring 20 milliarder kroner i det nye forskningsprogram, Horizon 2020.

Det skal pengene gå til
Digital infrastruktur
Energiinfrastruktur
Transportinfrastruktur
Uddannelse
Forskning
Innovation
Fremme af beskæftigelse gennem understøttelse af små og mellemstore virksomheder
Bæredygtighedsprojekter.

Universiteter i hele Europa er imod Europa-Kommissionens planer om at flytte midler fra det store forskningsprogram Horizon 2020.

Den nye Kommission lægger op til at tage 20 milliarder kroner fra forskerne og lægge dem i et stort investeringsprogram, EFSI. Planen mødes med modstand fra de europæiske universiteter. I Danmark håber rektorerne, at den endelige udformning af forslaget fastholder investeringerne til forskning og udvikling.

De europæiske universiteters fælles organisation European University Association har skrevet et åbent brev til Kommissionen og Europa-Parlamentet for at få politikerne til at bremse de bebudede nedskæringer af Horizon 2020. Universiteterne angriber beskæringen, der betegnes som en kovending i forhold til målsætningen med det rekordstore forskningsprogram. Horizon 2020 er gentagne gange blevet fremhævet som en langsigtet europæisk investering.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00