Djøf: Selvfølgelig skal studerende kunne få løn under praktikken

TV: Et nyt lovforslag, som fremsættes fredag i Folketinget, vil gøre det muligt for studerende at få løn under praktikken. Det er helt på sin plads, mener Djøf. Se interviewet her.

Redaktionen

Tidligere har det været ulovligt for virksomheder og organisationer at lønne studerende under praktikken. 

Men fredag fremsætter regeringen et lovforslag, der skal give praktikstederne mulighed for at lønne de studerende.

Det forslag glæder fagforeningen Djøf, der mener, det er på sin plads at aflønne praktikanter.

"Det virker underligt at have et menneske gående, der bidrager og ingenting får for det. De yder en reel indsats, og den skal virksomhederne have mulighed for at honorere," siger Wenche Quist, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i DJØF.

Hun peger på, at som reglerne er i dag, oplever mange studerende, at de må droppe at komme i praktik, simpelthen fordi de ikke har råd til at arbejde fuldtid i en virksomhed uden at blive aflønnet.

"Langt de fleste har studiejob ved siden af SU'en, men det kan de fleste ikke opretholde, når de skal i praktik. Derfor mister de studerende en indtægt, og det betyder, at mange studerende afholder sig fra praktik, fordi de ikke har råd," siger hun.

3.000 kroner til praktikanter
Regeringen lægger i lovforslaget op til, at at man som studerende kan modtage op til 3.000 kroner ved siden af sin SU, når man er i praktik. 

De 3.000 kroner skal ikke gives som en aftalt løn, men være en såkaldt erkendtlighed, som virksomhederne kan give, hvis de mener, at den studerende fortjener det. Virksomheden må altså ikke på forhånd aftale med den studerende, at de kan få beløbet.

Den del af lovforslaget, så Djøf gerne ændret, så det lå klart for de studerende på forhånd, om de blev honoreret for deres arbejde.

0:000:00