Erhvervsorganisation vil friholde tre universiteter helt fra kommende nedskæringer

På grund af lav ledighed bør CBS, ITU og DTU ikke få et loft over adgangstallet i kommende aftale. I stedet bør politikerne skrue op for nedskæringerne på RUC, mener SMVdanmark.

Ifølge SMVdanmark bør det være RUC, der holder for, når en kommende aftale om begrænsning af optaget på universiteterne lander.
Ifølge SMVdanmark bør det være RUC, der holder for, når en kommende aftale om begrænsning af optaget på universiteterne lander.Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

De tre universiteter CBS, ITU og DTU skal holdes helt fri for en kommende politisk aftale, som skal sænke optaget på universiteterne med samlet ti procent.

Det mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.

"Grundlæggende er vi enige i præmissen om at der skal reduceres i optaget på uddannelserne samlet set. Reduktionerne skal ske de steder, hvor kandidaterne har en høj ledighed eller har andre jobs end dem, de er uddannet til," siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark.

Færdiguddannede fra Copenhagen Business School (CBS), IT-Universitetet og Danmarks Tekniske Universitet er nemlig meget efterspurgte i erhvervslivet og kommer hurtigt i job, når deres uddannelse er færdig, og derfor skal den kommende reform ikke skære i optaget her, mener organisationen. 

{{toplink}}
Læs også

"Det er en helt forkert vej at gå, at have en filosofi om at skære alle over en kam. De her universiteter har vi stort aftag af i erhvervslivet. Væksten i brugen af kunstig intelligens betyder, at vi næppe får brug for færre tekniske og computer-science kompetencer," siger Jakob Brandt.

I alt skal der optages i omegnen af 2.650 færre studerende i 2025 sammenlignet med perioden 2018-2022, som er den, begrænsningen i optaget bliver udregnet fra. 

SMVdanmark holder fast i, at det er en god ide, at der samlet bliver optaget omkring ti procent færre på tværs af de danske universiteter. Derfor mener organisationen, at RUC skal skære tilsvarende mere i sit optag.

En af årsagerne er, at SMVdanmark betegner RUC som et hovedstadsuniversitet på linje med CBS, ITU og DTU. Og derfor giver det ifølge organisationen mening, at man skærer her for at beholde den regionale balance i hvor uddannelsestilbuddene er i Danmark.

0:000:00