Forkvinde for professionsuddannelser afviser ikke forslag om kortere uddannelser

Regeringen ventes snart at præsentere en reform af professionsuddannelserne som skal rette op på dalende kvalitet og dalende ansøgertal. Det har affødt en frygt for blandt andet forkortede uddannelser - men det er professionshøjskolernes forkvinde ikke bange for.

Chris Lehmann

Torsdag kan man i flere landsdækkende dagblade se helsidesannoncer, hvor en stribe fagforbund advarer regeringen i skarpe vendinger om, at den ikke skal forkorte uddannelser i sin kommende reform af professionsuddannelserne.

Torsdag kommer professionsuddannelserne også med sit eget udspil til, hvordan reformerne skal se ud.

For der mangler studerende, der vil uddanne sig til blandet andet pædagog, sygeplejerske, folkeskolelærer

I forbindelse med udspillet siger forkvinde for Danske Professionshøjskoler Camilla Wang, at hun, modsat fagbevægelsen, ikke er bange for at forkorte uddannelser, hvis det er den rigtige pakke, regeringen præsenterer.

Vi skal passe på med som samfund at tillægge lange uddannelser stor værdi og prestige, blot fordi de er lange.

Camilla Wang
Forkvinde, Danske Professionshøjskoler

“Forandringerne skal være store og trække dybt. Hvis der er dele af udspillet som vi ikke har drømt om, så forholder vi os til helheden. Kan den samlede pakke øge attraktiviteten, prestigen og kvaliteten på vores uddannelser?” siger hun.

Hun mener, at en stor og gennemgribende reform af hele sektoren er påkrævet, og at der i princippet ikke er nogle uddannelser, der bør gå fri.

Og så vil hun have lov til at lave mere forskellige uddannelser, som kan rumme både bogligt orienterede og praktisk orienterede studerende. Det er – ligesom forkortelser – heller ikke en ukontroversiel sti at bevæge sig ned ad.

Det er nu, politikerne har muligheden for at rette op på en grundlæggende fejl i den uddannelsespolitik, der er blevet ført i årtier, som i sidste ende har betydet bekymrende faldende ansøgningstal på de professionsrettede uddannelser, siger hun:

0:000:00