Forsk2025: Her er de 19 områder, Danmark skal satse på

DOKUMENTATION: Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggør i dag det nye katalog over, hvilke særligt løfterige forskningsområder politikerne skal prioritere. Få overblikket her.

"Fremtiden er ikke kun noget, vi skal forudsige – vi skal selv skabe den blandt andet gennem ny og visionær forskning," siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.
"Fremtiden er ikke kun noget, vi skal forudsige – vi skal selv skabe den blandt andet gennem ny og visionær forskning," siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen
Simon Friis Date

Uddannelses- og Forskningsministeriets nye katalog over de vigtigste indsatsområder for dansk forskning, FORSK2025, offentliggøres i dag. Og det er et katalog, som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har store forventninger til:

“Det er vores drømme for fremtiden, der tager form her. Forskning er afgørende for at overvinde de samfundsmæssige udfordringer, vi i Danmark og resten af verden står over for. Med FORSK2025-kataloget har vi nu fået en spændende buket af områder, som vi kan vælge fra, når vi blandt andet politisk prioriterer inden for den strategiske forskning i årene fremover. Fremtiden er ikke kun noget, vi skal forudsige – vi skal selv skabe den blandt andet gennem ny og visionær forskning," siger Søren Pind i pressemeddelelsen.

Kataloget bruges af politikerne, når de skal prioritere de strategiske forskningsbevillinger, og skal være rette snor for den strategiske forskning i de kommende fem år. Kataloget giver også fonde, universiteter og andre bevillingsgivere mulighed for at orientere sig i den offentlige forsknings prioriteringer.

FORSK2025 indeholder 19 forslag til fremtidens forskning, opdelt i fire hovedområder:

Læs en sammenfatning af de 19 punkter nedenfor.

De 19 forslag til fremtidens forskning

Nye teknologiske muligheder – digitalisering
Digitale teknologier som Big Data og kunstig intelligens vil fortsætte med at transformere vores samfund på godt og ondt, og over hele verden udvikles nye digitale løsninger med stor hastighed. En strategisk forskningsindsats inden for digitalisering kan bidrage til, at vi udnytter de mange muligheder, som udviklingen fører med sig, så Danmark forbliver et digitalt foregangsland.

Nye teknologiske muligheder – produktion
Den 4. industrielle revolution skaber nye potentialer for konkurrencedygtig produktion og service i danske virksomheder. Forskning kan bidrage til, at danske virksomheder får et bedre grundlag for at udnytte de mange nye muligheder og fastholde vores konkurrenceevne.

Nye teknologiske muligheder – Bio- og Life Science
En bedre forståelse af levende organismer har de seneste år skabt videnskabelige nybrud inden for bio- og life science. En strategisk forskningsindsats kan bidrage til, at danske forskere og virksomheder kan udvikle innovative løsninger på bl.a. sundheds-, miljø-, energi- og fødevareområdet.

0:000:00