Fra fond til forsker: Lundbeckfonden støtter ambitiøst center for hjerneforskning

FORSKNING: Lundbeckfonden bevilger 60 millioner til hjerneforskning, og Novo Nordisk Fonden giver 5 millioner til københavnsk hormon-forsker.

Foto: Colourbox
Kiki Qvistgaard

Lundbeckfonden har doneret 60 millioner kroner til AU's DANDRITE-centeret, der forsker i hjernens mekanismer. Målet er, at centeret skal være verdens førende inden for hjerneforskning. Forskerne er blandt andet i gang med at undersøge den molekylære biologi bag forskellige hjernelidelser som Parkinsons og Alzheimers, depression og ADHD. Centerets forskerhold ledes af professor Poul Nissen. 

Det er anden gang, at Lundbeckfonden donerer til DANDRITE-centeret. I 2013 bevilgede fonden således også 60 millioner kroner til projektet, som har været så succesfuldt, at fonden nu donerer for anden gang.

I København har Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion i Juliane Marie Centret modtaget fem millioner kroner til læge Martin Blombergs forskning i knogler og hormoner. Det er Novo Nordisk Fonden, der har doneret pengene. Blomberg har forsket i emnet i flere år både på Rigshospitalet og på Harvard. 

Legater
Rambøll Legatet 2017 går til fire danske studerende, der skal studere i udlandet. De fire legatmodtagere, Adrian Expethit, Jesper Skovby, Ditte Lund Beck og Frederik Budde, studerer på henholdsvis Aalborg Universitet, Arkitektskolen, Aarhus Universitet og DTU og rejser til internationale universiteter i USA, Japan, London og Australien. Legatet er på 25.000 kroner. 

Legatet har hidtil været forbeholdt naturvidenskabelige studerende, men i år er der som noget nyt åbnet op for ansøgere fra statskundskab, arkitektur og økonomi.

Kulturen er også blevet tilset i den forgangne uge. Balletmester Hans Becks mindelegat på 40.000 kroner er således gået til solodanser ved den Kongelige Ballet Caroline Baldwin. Caroline Baldwin er født i Chicago i 1990 og blev ansat i den Kongelige Ballet i 2009. Hun har blandt andet danset hovedrollen som Odette/Odile i Svanesøen og Tornerose.

0:000:00