Håndtryk og et "uendeligt ansvar": Sådan vil seks universiteter forbedre trivsel for studerende

Seks universiteter indgår et løfte om, at de aktivt vil arbejde med at forbedre de studerendes trivsel i undervisningen. De forpligter sig samtidig til at dele viden og erfaringer med hinanden.

Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Seks universiteter forpligter sig nu til at forbedre de studerendes trivsel og dele deres erfaringer. 

Blandt andet inspireret af små "mikroforsøg", hvor Københavns Universitet har eksperimenteret med, hvad der giver de nye årgange studerende bedre trivsel.

Det er indsatser som undervisere, der siger godmorgen og giver hånd til de studerende, samt klare forventningsafstemninger om, hvorfor undervisere godt kan finde på at bede om svar på spørgsmål fra elever, der ikke har hånden oppe.

Nu har de seks universiteter i Djøf Trivselsalliance indgået et løfte om, at de vil forpligte sig til at lave lignende trivselsunderstøttende tiltag og dele erfaringerne med hinanden.

Det skal være slut med at trivselsfremme er noget, der håndteres med frivillige initiativer som fredagsbar. Det skal helt ind i undervisningen, lyder det.

Om Djøfs Trivselsallianc

Djøf Trivselsalliance består af Københavns Universitet, Aarhus, Universitet, Syddansk Universitet, CBS, Aalborg Universitet og RUC. Herudover er Danske Studerendes Fællesråd, Studenterrådgivningen, Studenterhuset København og Djøf med.

Kristian Lauta, prorektor for uddannelse på Københavns Universitet er formand for alliancen.

Her løfterne, som universiteterne i alliancen nu indgår:

1. Trivsel og læring hænger uløseligt sammen. Derfor er trivselsdagsordenen en del af vores uddannelsesinstitutions kerneopgave, som hele uddannelsesinstitutionen forpligter sig på. 


2. Vi arbejder aktivt med trivsel som en integreret del af undervisningen.


3. Vi laver indsatser, som styrker studerendes tilhørsforhold til deres uddannelse, og skaber en kultur, hvor studerende kan dele forskellighed, modgang og tvivl. 


4. Vi deler systematisk erfaringer fra vores arbejde med at forbedre trivslen for de studerende.

"Det bliver meget konkret, når de her seks universiteter indgår et løfte og forpligter hinanden på, at de gerne vil de studerendes trivsel, og de faktisk gerne vil gøre en stor forskel. Det betyder meget for mig," siger Anders Vile, formand for Djøf Studerende.

Han påpeger, at han tidligere har set universiteter forsøge at håndtere dårlig trivsel blandt studerende, ved at nedsætte et råd med mange medlemmer, men kun en studerende. Han håber det øgede fokus på vidensdeling vil få standset tilsvarende tiltag i fremtiden.

At de studerendes trivsel er kommet mere i fokus skyldes først og fremmest, at den generation af unge, som kommer ind på universiteterne i disse år udfordrer de grundlæggende regler i det samfund, vi alle bor i.

0:000:00