Her er de nye forskningsordførere

NAVNE: Alle partierne har fordelt ordførerskaber, og her kan du få et overblik over de nye ordførere for forskning og videregående uddannelse.

Der er fire nyvalgte, et par comebacks og en enkelt genganger blandt de ni forskningsordførere, der snart åbner den politiske sæson. Få overblikket over ordførerne i artiklen. <br>
Der er fire nyvalgte, et par comebacks og en enkelt genganger blandt de ni forskningsordførere, der snart åbner den politiske sæson. Få overblikket over ordførerne i artiklen.
Foto: Folketinget
Mads Bang

Den nye uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), der selv har skiftet ordførerposten ud med et ministerium, står over for en række nye ansigter i Folketinget, når han åbner den politiske sæson efter sommerferien.

Ordførerne for forskning og videregående uddannelser er blevet skiftet ud over næsten hele linjen.

Hos Socialdemokraterne er det et gensyn med Mette Reissmann, som tidligere har haft posten som forskningsordfører. Mette Reissmann er uddannet erhvervsjurist og har blandt andet en baggrund som ekstern lektor på CBS, juridisk direktør i GE Money Bank, medlem af Borgerrepræsentationen i København og tv-vært. Hun blev valgt første gang til Folketinget i 2011.

Dansk Folkeparti har som eneste parti ikke fordelt ordførerskaberne endnu, og foreløbig er det samme forskningsordfører som før valget. Jens Henrik Thulesen Dahl, der de seneste fire år har haft ordførerskabet. Tidligere har han blandt andet arbejdet som arbejdsmiljøkonsulent, og han er uddannet civilingeniør. Han går også ind i sin anden periode i Folketinget.

Fakta
Kun en af de ni forskningsordførere var også på posten før valget. Det er DF's Jens Henrik Thulesen Dahl, mens Mette Reismann (S) og Mai Mercado (K) vender tilbage efter at have haft andre ordførerskaber.

Anni Matthiesen er ny ordfører for regeringspartiet Venstre. Hun blev valgt til Folketinget for første gang i 2011. Siden har hun blandt andet været ordfører på fri- og efterskoleområdet. Hun er uddannet kontorassistent og har blandt andet arbejdet som politisk sekretær.

Enhedslisten stiller også med en ny ordfører: Eva Flyvholm, der er nyvalgt til Folketinget. Hun har de seneste år arbejdet som politisk rådgiver for Enhedslisten på Christiansborg, hvor hun har beskæftiget sig med EU-politik og international politik. Eva Flyvholm er uddannet i offentlig administration og udviklingsstudier fra Roskilde Universitet.

Den kendte sociolog og forfatter Henrik Dahl er blevet uddannelses- og forskningsordfører i Liberal Alliance. Han er valgt til Folketinget for første gang. Han er uddannet sociolog fra Københavns Universitet og har desuden lavet ph.d. på CBS. Henrik Dahl er desuden næstformand i Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg.

Hos Alternativet hedder forskningsordføreren Torsten Gejl. Han kommer fra en stilling som direktør og stifter af virksomheden OCN Danmark, der arbejder med dokumentation af uformel uddannelse. Han er uddannet kaospilot.

Hos De Radikale er det den tidligere miljøminister og SF'er Ida Auken, der har fået forsknings- og uddannelsesområdet. Hun blev første gang valgt til Folketinget i 2007. Hun har i den seneste periode været erhvervsordfører for De Radikale. Ida Auken er ligesom ministeren uddannet i teologi.

0:000:00