Krav om bedre vilkår for midlertidigt ansatte

OK18: I det offentlige er hver femte højtuddannede ansat i en tidsbegrænset stilling – mange tørster efter fastansættelse. Dansk Magisterforening vil have bedre vilkår for tidsbegrænsede ansatte på forhandlingsbordet ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Camilla Gregersen er formand i Dansk Magisterforening og næstformand i hovedorganisationen Akademikerne.
Camilla Gregersen er formand i Dansk Magisterforening og næstformand i hovedorganisationen Akademikerne.Foto: Hans Søndergaard
Søren Elkrog Friis

Mellem otte og ni procent af alle lønmodtagere på det danske arbejdsmarked er ansat i midlertidige ansættelser. Men zoomer man ind på personer med længere videregående uddannelser ansat i det offentlige, tegner der sig et helt andet billede.

Her er 20 procent af de højtuddannede medarbejdere – eller hver femte – ansat i tidsbegrænsede stillinger og har dermed hverken opsigelsesvarsel eller ret til løn under barsel.

Det viser en ny analyse foretaget af Dansk Magisterforening, som ønsker, at forholdene for de midlertidige ansættelser løftes gennem de kommende offentlige overenskomstforhandlinger.

"Det er en utryg situation for den enkelte, der kan have svært ved at få et boliglån eller stifte familie, men det betyder også noget for arbejdspladsen, fordi tidsbegrænsede ansættelser både slider på fællesskabet og medfører et stort videnstab," siger formand Camilla Gregersen.

Det er en utryg situation for den enkelte, der kan have svært ved at få et boliglån eller stifte familie.

Camilla Gregersen
Formand, Dansk Magisterforening

Hver anden drømmer om fast job
En del tidsbegrænsede ansættelser sker ganske frivilligt – for eksempel i forbindelse med ph.d.-forløb, som også tæller med i den overordnede statistik. Men omkring halvdelen af de tidsbegrænsede ansatte drømmer om en fastansættelse.

Især de nyuddannede mellem 25 og 34 år har svært ved at bide sig fast i arbejdsmarkedet. Her befinder 12 procent sig ifølge analysen ufrivilligt i en tidsbegrænset ansættelse.

"Mange af vores unge medlemmer oplever, at vejen ind til arbejdsmarkedet er brolagt med midlertidige ansættelser. Det finder vi stærkt bekymrende, fordi der risikerer at brede sig en accept af den ansættelsesform, som på længere sigt undergraver de kollektive ansættelsesvilkår," siger Camilla Gregersen.

Vil forbedre barselsrettigheder
De offentlige overenskomster skal fornyes til vinter og omfatter 714.000 ansatte fordelt i kommuner, stat og regioner. Forhandlingerne skydes i gang til december, når lønmodtagerorganisationer og arbejdsgivere udveksler krav.

Lige nu foregår et udskilningsløb, hvor de enkelte fagforbund arbejdere for at få netop deres krav med på listen over hovedkrav fra deres hovedorganisationer, som igen spiller kravene videre ind i Forhandlingsfællesskabet – som varetager forhandlingerne for ansatte i kommuner og regioner, og CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg), som repræsenterer de statsansatte.

Dokumentation

OK18-køreplanen

Forhandlingsfælleskabet udveksler generelle krav med henholdsvis KL og RLTN 12. december 2017.

De generelle forhandlinger på KL-området indledes 5. januar 2018 og tilrettelægges, så de kan afsluttes senest 14. februar 2018.

På det regionale område indledes de generelle forhandlinger 12. januar 2018 og afsluttes 20. februar 2018.

Der foreligger indtil videre ingen endelig plan for forhandlingerne på statens område, men de forventes at følge køreplanen for regioner og kommuner. 

Kilde: Forhandlingsfællesskabet

Tidsbegrænsede ansættelser

I Danmark er der relativt få tidsbegrænsede ansættelser, og udviklingen ligger stabilt på omkring 8-9 pct. af alle ansatte i perioden fra 2007-2016, hvis man ser bort fra data for 2016, der er baseret på en ny opgørelsesmetode fra Danmarks Statistik hvor samme tal er omkring 13 pct.

Andelen af de tidsbegrænsede ansatte, der ønsker fastansættelse, men ikke kan få det, ligger mellem 40 og 50 pct. i samme periode.

Personer med lange videregående uddannelser har en særlig høj andel af tidsbegrænset ansatte, der ønsker fastansættelse sammenlignet med andre uddannelsesgrupper.

Blandt offentligt ansatte med lange videregående uddannelser var knap 20 procent i tidsbegrænsede ansættelser i 2016 og halvdelen af dem ønskede sig en fastansættelse.

Problemet er markant højere for unge (25-34 år) med lange videregående uddannelser.

Kilde: 'Tidsbegrænsede ansættelser i Danmark', analyse fra Dansk Magisterforening, september 2017


0:000:00