Optaget på universiteter skal skæres med ti procent - ikke otte

I universitetsreformen aftalte partierne at skære otte procent af optaget på universiteterne fra 2025. Men grundet demografiske ændringer er det faktisk ti procent af optaget, der bliver skåret. Det overrasker universiteterne.

I fremtiden skal rektorerne på de danske universiteter sige velkommen til færre nye studerende, end de kan i dag.
I fremtiden skal rektorerne på de danske universiteter sige velkommen til færre nye studerende, end de kan i dag.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I SVM-regeringens kandidatreform, der er under et år gammel, er det aftalt, at universiteterne skal reducere deres optag med otte procent.

Men universiteterne bliver faktisk skåret med ti procent, erfarer Altinget fra flere kilder med kendskab til forhandlingerne, og som også er noteret af Weekendavisen.

Tallet er steget til over otte procent i forhold til udgangspunktet på grund af de demografiske justeringer, aftalen også indebærer.

{{toplink}}
Læs også

Med mindre ungdomsårgange bliver det maksimale optag på universiteternes bacheloruddannelser tilsvarende mindre i fremtiden.

Fra Danske Universiteter lyder det, at det betyder en større dimensionering, end man hidtil havde forestillet sig:

"Det er voldsomt at reducere optaget på universiteterne med så stor en procentdel," siger direktør Jesper Langergaard.

Han fortsætter:

"Der er åbenbart truffet et politisk valg her, om at den ekstra dimensionering, der følger af faldende ungdomsårgange, skal komme oven i med det samme. Man kunne have valgt en model, hvor de otte procent var udgangspunktet, og at det så blev justeret for ændret demografi i den efterfølgende periode," siger han.

0:000:00