Pind forbyder ansatte at maile hinanden om søndagen

FORBUD: I Uddannelses- og Forskningsministeriet må medarbejderne fremover ikke kontakte hinanden om søndagen. De skal holde fri, lyder det fra ministeren. Organisationen Lederne kalder forbuddet et wake-up call.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) vil ikke have, at ministeriets medarbejdere kontakter hinanden om søndagen.
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) vil ikke have, at ministeriets medarbejdere kontakter hinanden om søndagen.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Arbejder man i Uddannelses- og Forskningsministeriet kan man være sikker på, at der ikke tikker arbejdsmails ind om søndagen.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) har nemlig givet en instruks, der forbyder ministeriets medarbejdere at skrive mails og sms’er til hinanden på ugens sidste dag.

”For to måneder siden talte jeg med min departementschef om, at de skulle implementere, at medarbejderne ikke skulle kontakte hinanden om søndagen. Det kom sig af, at systemerne er under et voldsomt pres,” siger Søren Pind til Altinget og fortsætter:

”Jeg kan ikke diktere, at den enkelte medarbejder ikke må passe det, som vedkommende har lyst til om søndagen, men det, jeg kan gøre, er at sige til dem, at de ikke må skrive og ringe til hinanden.”

I dag er det sidste, vi siger godnat til, og det første vi siger godmorgen til, vores iPhone. Man tjekker hele tiden alle mulige ting, og det er grundlæggende usundt.

Søren Pind (V)
Uddannelses- og forskningsminister

En forventning om svar
Ifølge Søren Pind skal årsagen til forbuddet blandt andet findes i, at netværkssamfundet, hvor alle konstant har en mobiltelefon i hånden, har flyttet privatlivet længere væk fra det enkelte individ.

”Mens jeg var i Justitsministeriet kunne jeg se, at der var et enormt pres hele tiden. Dels på spørgsmålet om at besvare folketingsspørgsmål, dels i forhold til samråd, hvor man nærmest lagde systemerne ned,” siger Søren Pind og fortsætter:

”Jeg kunne se et skifte fra, at der var et privatliv og et arbejdsliv, til at folk arbejdede dag og nat – også i fridagene. Det har jeg grublet over lige siden, og det, synes jeg, er uholdbart.”

Ifølge ministeren har netværkssamfundet givet mange en forventning om, at hvis man skriver en mail til nogen, så får man et svar – også selvom det er på en fridag.

Fra Søren Pinds synspunkt skyldes det, at der ikke er blevet opbygget kulturelle og sociale normer som svar på netværkssamfundet. Og det er ikke sundt, mener han.

”Jeg kan huske en tid, hvor det eneste, man havde, var en fastnettelefon, og var man ikke i nærheden af den, var man ikke at træffe. Hvis du eksempelvis var ude i skoven om søndagen, så var der ikke nogen, der kunne træffe dig. Du havde tiden til eftertanke eller til bare at gå og summe lidt og lade tingene falde til bunds,” siger Søren Pind og tilføjer:

”I dag er det sidste, vi siger godnat til, og det første vi siger godmorgen til, vores iPhone. Man tjekker hele tiden alle mulige ting, og det er grundlæggende usundt.”

Vil tjekke serveren for effekt
Det konkrete forbud er stadig ved at blive udarbejdet og implementeret i hele ministeriet, sådan at der tages højde for ekstraordinære situationer såsom finanslovsforhandlinger. Derfor er der på nuværende tidspunkt ikke konkrete konsekvenser af at overtræde instruksen.

”Det er i hvert fald vigtigt for mig, at de undtagelser, som eventuelt måtte være, ikke bliver reglen. Jeg har tænkt mig at bede om at se serveren fra før og efter, at den instruks bliver indført. Jeg vil se nedgang, og jeg vil se, at det her faktisk har en effekt,” siger Søren Pind og fastslår, at han er klar til at se på nye initiativer, hvis de første ikke virker.

Adspurgt om Søren Pind vil opfordre andre ministerier til at indføre et lignende forbud, er svaret dog nej.

”Det tør jeg slet ikke blande mig i. Jeg prøver at rejse den her debat, og så gør jeg selv, hvad jeg kan på mit område,” siger han.

Medarbejderne håber på fleksibilitet
Fra medarbejdernes side ser man nu frem til, hvordan forbuddet konkret bliver implementeret i ministeriet.

”Ledelsen er i øjeblikket i gang med at se på, hvordan de bedst implementerer ministerens tanker. Vi ser frem til dialog og vil tale for, at de, der ønsker det, også fremover vil kunne arbejde uden for normal arbejdstid – for eksempel om søndagen – men uden at der er en forventning om det fra ledelsen,” skriver Mia Wallin, der er tillidsmand for ansatte i Uddannelses- og Forskningsministeriet, i en mail til Altinget.

Medarbejderne glæder sig dog over, at ministeren har fokus på, at der skal være en god balance mellem arbejdsliv og privatliv.

”Det er vigtigt for os som medarbejdere, at vi har fleksibilitet til selv at kunne planlægge vores arbejdstid, så arbejdsliv og privatliv kan hænge sammen. I nogle perioder arbejder vi meget, men så skal vi også kunne holde fri på andre tidspunkter,” skriver Mia Wallin.

Udmelding kan inspirere andre
Formanden for interesseorganisationen Lederne, Svend Askær, kalder Søren Pinds forbud et sympatisk og spændende initiativ, der kan fungere som et generelt wake-up call.

”Hans opråb er godt, for det giver alle et kald om, at de lige skal tænke sig om. Det er det, der er det vigtigste,” siger Svend Askær.

Han mener dog ikke, at der nødvendigvis er et generelt behov for at udstede et forbud mod, at medarbejdere kan kontakte hinanden om søndagen.

”Det må være den enkelte arbejdsplads, der finder ud af, hvad der er behov for, så man får udviklet en fornuftig kultur, så folk ikke bliver stressede. Det, der er godt på den ene arbejdsplads, er ikke nødvendigvis godt på en anden arbejdsplads,” siger han og fortsætter:

”Det må være ledelsens opgave at forholde sig til det. Jeg vil ikke udstede et forbud her i huset, men netop sådan en udmelding (Søren Pinds, red.) er god, fordi så stopper folk op og tænker 'har vi en fornuftig kultur her?'”

Ifølge Svend Askær bør man som topleder starte med at kigge indad, før man udsteder et decideret forbud.

”Det handler om, at man får udviklet en kultur, hvor man ikke sender mails til sine medarbejdere. Hvis du som topchef lader være med at sende mails til medarbejdere i weekenden, så smitter det også af,” siger Svend Askær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Askær

Fhv. formand, Lederne, fhv. formand for PFA (1999-2016)
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00