24. december: Lars Chr. Lilleholt

JULEKALENDER: En tidligere V-finansminister har været en stor inspiration for energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Det fortæller han i dagens julekalenderinterview, hvor der også er stor ros til SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Æbleflæsk og stegte sild i lage er en fast juletradition hos familien Lilleholt på Fyn. Især æbleflæsken giver Venstre-ministeren julelys i øjnene.
Æbleflæsk og stegte sild i lage er en fast juletradition hos familien Lilleholt på Fyn. Især æbleflæsken giver Venstre-ministeren julelys i øjnene.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Nikita Selvig

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg, da jeg var meget ung – 14-15 år – fordi jeg var optaget af, hvad der skete omkring mig og af muligheden for at påvirke tingene. Jeg blev tidligt optaget af Venstre. Dengang var mine idoler Ivar Hansen og Henning Christophersen. Hvor andre gik til gymnasiefester og hyggede sig dér, gik jeg endnu mere til møder i VU og fik nogle stærke sociale relationer.

Og mange af dem kender jeg jo stadigvæk. Lars Løkke eksempelvis. Alt, hvad der skete, både regionalt, lokalt og på landsplan, optog mig. Jeg var også optaget af politiske positioner – hvem der skulle hvad osv. Valgaftener og -nætter var noget af det mest spændende, jeg kendte til.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Lars Christian Lilleholt er født 2. marts 1965 i Odense.

Han blev kandidat for Venstre i Odense Vest-kredsen i 1993 og var midlertidigt folketingsmedlem for Venstre ad to omgange, inden han fik sin egen plads på tinge i 2001.

Lars Chr. Lilleholt har i løbet af sin parlamentariske karriere bl.a. været medlem af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget samt energiordfører og klimaordfører. Og efter valget i 2015 kunne han sætte sig på ministertaburetten i det nyoprettede Energi-, Forsynings- og Klimaministerium.

Lars Chr. Lilleholt er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus i 1993.

Kilde: FT.dk

Henning Christophersen er en af de dygtigste politikere, vi har haft. Jeg har fulgt ham fra dengang, han var formand for Venstre og finansminister. Han fik den højeste position, Danmark nogensinde har haft i EU-Kommissionen som næstformand for Kommissionen. Jeg har siddet som energi-, forsynings- og klimaminister og haft møder med ham, og jeg har stor respekt for ham. Han er i den grad inde i detaljerne.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg glæder mig til min kones æbleflæsk. Det er hun verdensmester til at lave, og det bliver altid vel modtaget.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Pia Olsen Dyhr (SF). Udover at være partiformand er hun også energi- og klimaordfører. Jeg synes, at hun er meget ærlig og ordentlig. En ordentlig politisk modstander som ikke snyder på vægten. Jeg havde ikke så godt kendskab til hende, inden jeg blev minister, men siden da har jeg fået en rigtig god relation til hende. Jeg synes, at hun er meget dygtig og har gode menneskelige værdier og respekterer sine modstandere.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at indgå?

Det er helt klart afskaffelsen af PSO-afgiften. For mig har det været den største og vigtigste aftale. Det er noget, jeg har arbejdet med og målrettet på, lige siden jeg blev minister. Derfor er det selvfølgelig rart at kunne krone værket med en politisk aftale – og så bred en politisk aftale, som syv af Folketingets ni partier står bag.

Er du i politik om fem år?

Det vil jeg håbe. Jeg har ingen ambitioner om at forlade politik, men noget af det sjove i politik er jo også, at der kan ske pludselige forandringer. Man tror, at noget er sikkert den ene dag, og så den næste dag kan der være en ny situation. Så længe, det er spændende og interessant, vil jeg gerne være med, men jeg tror ikke, at jeg skal være i politik resten af mit arbejdsliv.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig til min kones æbleflæsk. Det er hun verdensmester til at lave, og det bliver altid vel modtaget. Der er tre ting, hun laver til jul: æbleflæsk, stegte sild i lage og hjemmelavet rødkål. Men jeg må nok sige, at æbleflæsken er det, jeg glæder mig allermest til. Den er kanongod.

Har I nogle særlige juletraditioner i familien?

Det er en tradition, at vi skal have æbleflæsk og stegte sild. Men ellers vil jeg sige, at jeg går ind for en traditionel jul. Så jeg tror ikke, at vores jul adskiller sig ret meget fra andre familiers jul.

Hvad gør du for at koble af?

Slukker min telefon. Det er det bedste, man kan gøre. Slukke sin telefon og lade være med at kigge for meget på internettet. For hvis man gør det, kan man godt risikere at blive lidt frustreret.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Som minister – og jeg er jo ikke anderledes end alle andre ministre – er der jo meget, der skal læses. Læsestoffet ligger i store stakke. Der er mange dage, hvor der bliver læst 2-300 sider. Faktisk en bog om dagen bare i sager. Men jeg har tænkt mig, at jeg skal have læst Thomas Larsens nye bog med Dronningen, De dybeste rødder. Dronningen gør sig nogle overvejelser, som jeg synes er flotte og velovervejede. Jeg sætter stor pris på vores dronning.

Så tyer du måske mere til tv? Har du en yndlings-tv-serie?

Jeg har fulgt med i Krøniken. Både Krøniken og Matador, men især Krøniken. Den er fantastisk. Det er jo også et stykke danmarkshistorie. En periode i historien med udvikling og hvor mange løfter sig og får mulighed for at få en uddannelse. Det er en spændende tid.

Har du et motto?

’Gør dit bedste’. Det er meget simpelt. Jeg vil gøre mit bedste. Det er under den overskrift, jeg lever min tilværelse som minister. Og mit liv generelt. Det er faktisk også det, jeg forsøger at opdrage mine børn til. Hvis man prøver at række så langt man kan, gøre sit bedste, så går det aldrig helt galt.

Hvad er det bedste, der er sket i 2016?

Det er helt klart afskaffelsen af PSO-afgiften. Det var kronen på mit værk. Men det er også vigtigt for mig, at det går godt for mine børn. Jeg bliver glad, når min datter Mathilde kommer hjem fra 2.g. på handelsgymnasiet i Odense og fortæller, at hun har fået gode karakterer. Eller Caroline fra folkeskolen. Det er noget, der betyder meget for mig.

Hvad ser du frem til i 2017?

På energiområdet skal vi i gang med forsyningsstrategien. Det kommer til at fylde meget. Og måske næsten ligeså vigtigt er det, hvordan vi får omsat det her område til danske arbejdspladser og vækst. Det vil jeg kæmpe for.

Dokumentation

Altingets julekalender

Altinget har hver dag frem til jul bragt et interview med en folketingspolitiker. I dag er det energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00