Debat

Affaldsforeningen: Effektivisering skal ske i fællesskab

DEBAT: Konsulenter skal ikke benyttes som ideologiske meningsmaskiner, lyder det fra Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening, der tilslutter sig kritikken af Finansministeriets ønske om en konsulentvurdering af muligheden for yderligere effektiviseringer i forsyningssektoren.

Det virker tendentiøst,
når det viser sig, at Finansministeriet beder en ekstern konsulent på blot seks
uger hen over julen komme med forslag til, hvordan forsyningssektoren kan
effektiviseres yderligere på den anden side af 2020, lyder det fra direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen. 
Det virker tendentiøst, når det viser sig, at Finansministeriet beder en ekstern konsulent på blot seks uger hen over julen komme med forslag til, hvordan forsyningssektoren kan effektiviseres yderligere på den anden side af 2020, lyder det fra direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Det er positivt, at energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt i Altinget tydeligt melder ud, at regeringen ikke har planer om at gennemføre stresseffektiviseringer i sektoren med det formål at polstre statskassen med forbrugernes penge.

Det står selvfølgelig i kontrast til, at det i denne uge kom frem, at Finansministeriet har bestilt en quick-fix effektivisering af den samlede forsyningssektor, allerede inden man er i mål med at aftale, hvordan den seneste effektiviseringsøvelse på flere af områderne skal finde sted.

De seneste års benchmarkinganalyser viser, at affaldsenergianlæggene bliver stadig mere effektive, og det er en selvfølge, at forsyningsselskaberne gerne vil effektivisere løbende. Vækstpakken fra 2014 satte atter effektiviseringer i sektoren på dagsordenen, og frem mod 2020 skal sektoren levere 3,3 mia. kr. i effektiviseringer, heraf 200 mio. kr. i affaldsenergisektoren. Det er vi klar til at levere.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Forsyning skal virke for borgere og virksomheder
Men det kræver arbejdsro og tillid mellem parterne. Derfor er de seneste meldinger fra energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt i Altinget et skridt i den rigtige retning. Dansk Affaldsforening er enige i, at effektiviseringer skal komme borgerne og virksomhederne til gavn.

Netop denne vigtige pointe er ofte blevet misset, når skiftende embedsmænds rapporter og konsulenthuse har kastet deres smalsporede markedsøkonomisk blik på sektoren. Man fortrænger i forbifarten og quick-fix analysen, at borgerne og virksomhederne er forsyningsselskabernes aktionærer, ikke en kapitalfond i Luxembourg. Og man fortrænger, at forsyningsvirksomhederne skal virke for borgere og virksomheder som landets samlede konkurrencekraft – ikke virke som virksomheder for egen snævre interessers skyld.

Vi skal bruge konsulenter og andre gode folk til at komme med saglige, objektive analyser – ikke som ideologiske meningsmaskiner.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Regulering af forsyningssektoren er stort og mange-facetteret. Hovedformålet er at levere bæredygtig kernevelfærd i form af vand, energi og affaldsbehandling ud fra et non-profit princip, hvor regningen for velfærden ikke må koste mere end omkostningen, dvs. ingen profitmargin.

Men forsyningsområdet er også uløseligt forbundet til klima- indenrigs-, erhvervs-, sikkerheds- og udenrigspolitik, og det betyder kort sagt, at når man rykker ved hjørnestenen i en del af sektoren ud fra en snæver politisk – i det her tilfælde finanspolitisk – opfattelse, kan det vælte væggene i en anden del af huset.

Grundig inddragelse giver resultat
Derfor virker det også tendentiøst, når det viser sig, at Finansministeriet beder en ekstern konsulent på blot seks uger hen over julen komme med forslag til, hvordan forsyningssektoren kan effektiviseres yderligere på den anden side af 2020. Al respekt for konsulenter, men til sammenligning har den seneste fjernvarmeanalyse taget omkring 1,5 år at udarbejde, og alle aktører og omkringliggende ressortområder er blevet inddraget. Det arbejde har resulteret i et gennemarbejdet oplæg, der giver en række valgmuligheder frem for færdige konklusioner. Det er en troværdig politisk proces.

For at komme hele vejen rundt om udfordringer og muligheder for den fremtidige regulering af forsyningsområdet i sin helhed og affaldsområdet i særdeleshed er det derfor vigtigt, at stat, kommuner og branchen sætter sig sammen og finder de bedste løsninger for Danmark.

Vi er alle enige om det samme mål, og vi skal sammen finde de bedste midler til at nå det mål. Og vi skal bruge konsulenter og andre gode folk til at komme med saglige, objektive analyser – ikke som ideologiske meningsmaskiner. Vi ser frem til det fortsatte samarbejde om at udvikle sektoren til gavn for borgere, virksomheder og miljø.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00