Auken øger kontrol med lukkede boringer

DRIKKEVAND: Miljøminister Ida Auken (SF) vil nu have overblik over, hvorfor vandboringer bliver lukket. Spørgsmålet om lukkede boringer har ført til retssag mellem DN og Bæredygtigt Landbrug.
Anders Jerking
Nu vil miljøminister Ida Auken (SF) have overblik over, hvor mange drikkevandsboringer der lukker - og hvad årsagen er.

Fremover skal landets 2.500 almene vandforsyninger en gang om året indberette en status om lukkede vandboringer til den offentlige database Jupiter. Det kan være med til at forhindre sprøjtemidler i drikkevandet, mener ministeren.

"Der kan være rigtig mange grunde til, at en vandboring lukker. Nogle gange kan sprøjtemidler være årsagen, andre gange kan vandboringen være taget ud af drift, fordi vandværket ganske enkelt ikke har behov for at pumpe lige så meget vand op. Det vigtige er, vi nu får det forkromede overblik, så vi kan sætte målrettet ind, hvis vi opdager, at der er sprøjtemidler nær en drikkevandsboring," siger Ida Auken i en pressemeddelelse.

Et hedt spørgsmål 
Spørgsmålet om, hvor mange drikkevandsboringer der lukker om året, har været et særdeles hedt emne i miljøpolitikken i de seneste år. Så hedt, at Bæredygtigt Landbrug hev Danmarks Naturfredningsforenings daværende direktør, René la Cour Sell, i retten, fordi han havde sagt, at "der er lukket 400 drikkevandsboringer de senere år - eller måske er det 300 - på grund af landbrugets sprøjtegifte."

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00