Debat

Dansk Affaldsforening: Der skal bedre rammer til for offentlige og private

DEBAT: Hvis man skrotter planerne om at opføre et bioraffinaderi ved Maabjerg, bør det tænde alle advarselslamper og give anledning til refleksion – også i forhold til forsyningsstrategien. Det skriver Kamma Holm Jonassen, vicedirektør i Dansk Affaldsforening.

Det er enormt ærgerligt, at Maabjerg BioEnergy risikerer at lukke, skriver Dansk Affaldsforening.
Det er enormt ærgerligt, at Maabjerg BioEnergy risikerer at lukke, skriver Dansk Affaldsforening.Foto: Jørgen Udby
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kamma Holm Jonassen
Vicedirektør i Dansk Affaldsforening

Midt i den offentlige diskussion om Forsyningsstrategien trillede der i sidste uge en sørgelig nyhed ind om, at Maabjerg Energy Concept ser ud til at blive lagt i graven. Intet bioraffinaderi, som producerer grøn strøm, varme, biogas og 2. generations bioethanol baseret på restprodukter fra det lokale landbrug.

Farvel til 1000 danske arbejdspladser. Farvel til 300 millioner i EU-støtte. Farvel til innovation og udviklingsmuligheder. Farvel til fremtidige eksportmuligheder. Øv. Simpelthen så ærgerligt, at det ikke er til at forstå. Derfor bør der også findes en vej frem for at virkeliggøre dette lovende innovationsprojekt.

Det afgørende punkt, der så ud til at give projektet dødsstødet, var, at kommunerne ikke har fået lov at stille garantier og dermed ikke kan komme med den billige finansiering og risikoafdækning, der skal til at for virkeliggøre visionere.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

De store og solide private parter (DONG og Novo) vil forståeligt nok ikke være villige til at påtage sig hele risikoen i et usikkert marked. Projektet ser således ud til at falde til jorden, fordi offentlige og private ikke har de rette muligheder for at arbejde sammen om udvikling. Det er trist. Det bliver vi fattigere af i længden.

Så det handler om at finde nogle løsninger, der gør det muligt at samarbejde og bringe alle gode kræfter i spil – både de offentlige og de private.

Vi har et fælles ansvar for at udvikle vores samfund. De bedste løsninger finder vi sammen. Der er akut behov for at tænke i nye og bedre rammer omkring etablering af offentligt-privat samarbejde.

Af Kamma Holm Jonassen, vicedirektør i Dansk Affaldsforening

Det går den forkerte vej

Historien giver samtidig anledning til refleksion i forhold til den forsyningsstrategi, regeringen har lanceret.

Forsyningsstrategien peger på nuværende tidspunkt helt i den gale retning. På affaldsområdet går forslagene ud på, at værdikæderne skal splittes yderligere op. Det foreslås, at kommunerne skal ud af ejerskab og anlægsdriften på genanvendelsesområdet.

Lukkede kasser omkring enkelte aktiviteter og så snævre rammer omkring de kommunale aktiviteter som muligt. Det vil i ekspresfart føre den forkerte vej, hvis man vil udvikling og innovation. De private og offentlige parter har brug for hinanden, det viser Maabjerg med overbevisende tydelighed.

Vi skal gennemføre reformer, hvor vi gør det muligt, at den offentlige innovationskraft kan bringes i spil. Ikke det modsatte. Vi skal udvikle vores land ved at forbedre samarbejdet mellem offentlige og private. Ikke det modsatte.

Hvis forsyningsstrategien skal være en udviklingsstrategi, og ikke en afviklingsstrategi, må vi insistere på, at der bliver skabt nogle bedre rammer omkring offentligt privat samarbejde.

Offentlige og private skal eksempelvis kunne etablere, eje og drive anlæg i fællesskab. For det kan være en måde at få gang i den udvikling, der skal til.

Forsøgt at sælge sorteringsanlæg
Vi skal stadig blive bedre til at genanvende vores affald. Regeringen har sendt klare signaler til kommunerne i form af ressourcestrategiens mål om 50 procent genanvendelse af syv udvalgte fraktioner i 2022.

Det arbejder kommunerne stenhårdt på, og flere affaldsselskaber og kommuner er ved at etablere anlæg for at virkeliggøre regeringens målsætninger.

For at fremme etablering af sorteringsanlæg er der peget på, at kommunerne skal tvinges til at opgive alle deres genanvendelsesanlæg. Argumentet lyder, at det vil skabe en attraktiv økonomi for de private parter, således at de vil etablere eller overtage anlæg.

Men argumentet holder ikke. Inden for de seneste måneder har to kommuner igennem en længere proces forsøgt at sælge deres fælles sorteringsanlæg, foreløbig uden held. Faktum er desværre, at der ved den tredje og sidste målstreg ikke kom bud ind på anlægget.

Det var ellers sat til salg med kontrakter på at håndtere de nuværende ejerkommuners affald i de næste fem år frem. Man skulle tro, det var en lækkerbisken for private, der på baggrund af allerede eksisterende kommunale mængder burde have muligheder for at skabe en forretning på det frie erhvervsaffald, der udgør langt størstedelen af det genanvendelige affald i Danmark.

Men nej. Kommunerne har dog ikke opgivet og overvejer nu, under hvilke vilkår anlægget nu kan sættes til salg. Det kan dog konstateres, at processen har været lang og kompliceret, og at kommunerne udelukkende er endt, hvor de er, fordi rammerne omkring et offentligt-privat samarbejde, som alle parter ønskede, har været tæt på ikke eksisterende.

Vejen frem er ikke at privatisere og skubbe kommunerne ud i løsningen, men i stedet at tænke i at sætte den kommunale innovationskraft i spil. Vi må og skal udvikle nogle bedre rammer omkring offentligt-privat samarbejde.

Det er afgørende for effektiviteten, at man kan udnytte de eksisterende anlæg til at håndtere både erhvervsaffald og husholdningsaffald. Den stordrift, der ligger i at samle mængderne, er afgørende nødvendig for at lave gode og effektive løsninger for både erhvervsliv og borgere.

Vi har et fælles ansvar for at udvikle vores samfund. De bedste løsninger finder vi sammen. Der er akut behov for at tænke i nye og bedre rammer omkring etablering af offentligt-privat samarbejde.

Det bør være en helt central del af en kommende forsyningsstrategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00