Debat

Dansk Byggeri: Genanvendelse kan være farligt for miljøet

DEBAT: Det kan være farligt at deponere gammelt affald i beton, som kommunerne giver tilladelse til nu. Genanvendelse skal nøje genovervejes, skriver branchedirektør Thomas Uhd fra Dansk Beton under Dansk Byggeri.

Foto: Colourbox.com
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Uhd 
Branchedirektør i Dansk Beton under Dansk Byggeri

Hvis cirkulær økonomi skal blive en succes for sundheden og miljøet, er det afgørende at undgå farlige stoffer. Her spiller kommunernes miljøgodkendelser en central rolle, men der er desværre eksempler på uheldige tilladelser i kommunerne, som vidner om behov for skærpet lovgivning.

Cirkulær økonomi handler bl.a. om at genanvende – cirkulere – gamle materialer, så de kan indgå i nye materialer. En praksis som bliver mere og mere udbredt, og det giver også i mange tilfælde god mening både økonomisk og miljø- og klimamæssigt.
Men bliver det gjort forkert, risikerer vi dårlige, sundhedsskadelige eller farlige produkter. Det kan for eksempel være, hvis man genanvender forurenede materialer eller simpelthen farligt affald som en del af nye produkter. 

Genbrug kan være skadeligt
Lige præcis affald i nye produkter er en aktuel problemstilling. Dansk Byggeri er blevet bekendt med, at der i stigende omfang – og med miljøgodkendelse fra kommuner – bortskaffes affald ved at indstøbe eller blande affald i beton.

Fakta
Deltag i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Der er en perifer del af byggebranchen, som har set en forretningsmodel i at skaffe sig af med farligt affald til deponi ved at indstøbe det i beton. For det er selvfølgelig en på alle måder problematisk praksis, som desværre er sket med kommunernes godkendelse. Det tager Dansk Byggeri naturligvis på det skarpeste afstand fra, og det bør bestemt ikke blive en gængs tilladelse. 

At bruge farligt affald i nye produkter går imod alle byggeprincipper og er i direkte strid med de standarder for beton, som alle seriøse aktører i bygge- og anlægsbranchen arbejder efter. De afledte konsekvenser ved, at kommuner tillader at bortskaffe affald i beton, medfører både sundhedsricisi og spænder ben for senere genanvendelse af betonen som cirkulær ressource.

At bruge farligt affald i nye produkter går imod alle byggeprincipper og er i direkte strid med de standarder for beton, som alle seriøse aktører i bygge- og anlægsbranchen arbejder efter.

Thomas Uhd
Dansk Beton

Kommunale tilladelser skal gentænkes
Tilladelserne fra kommunerne er udtryk for meget kortsigtet tænkning. Det er en nem løsning her og nu til at slippe af med problematisk affald, men de langsigtede konsekvenser er forurenet beton. Samtidig fjerner man grundlaget og incitamentet for en ordentlig affaldsbehandling, når kommunerne godkender anvendelse af problemaffald i beton.

Nu handler det om at få stoppet den praksis hurtigst muligt, så materialerne ikke spredes. Derfor har Dansk Byggeri henvendt sig til Miljøstyrelsen med en opfordring til, at lovgivningen skærpes over for kommunerne eller som minimum, at styrelsen kommer med en vejledende udtalelse, så kommunerne ikke er i tvivl om, hvad der er lovhjemmel til.

Cirkulær økonomi er et sundt princip, men hvis intentionerne om at genanvende mest muligt går over gevind, og man også genanvender farligt affald, så er der tale om en usund implementering, og det bør stoppes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00