Debat

Dansk Erhverv: Slip debatten om effektivisering af forsyningssektoren fri

DEBAT: Det er besynderligt, som sektorens egne aktører ikke vil høre på nye og tiltrængte tanker om friere rammer for fremtidens forsyning, skriver Dansk Erhvervs energipolitiske chef, Søren Büchmann Petersen.

Spørger man Dansk Erhvervs energipolitiske chef, Søren Büchmann Petersen, bør forsyningssektoren få friere rammer, så konkurrencen kan blomstre til gavn for forbrugerne.
Spørger man Dansk Erhvervs energipolitiske chef, Søren Büchmann Petersen, bør forsyningssektoren få friere rammer, så konkurrencen kan blomstre til gavn for forbrugerne.Foto: Pressefoto Dansk Erhverv
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Büchmann Petersen
Energipolitisk chef i Dansk Erhverv

Der udspiller sig i øjeblikket en livlig skyttegravskrig om den McKinsey-rapport, som regeringen har fået udarbejdet om mulighederne for at effektivisere forsyningssektoren.

Dansk Erhverv har fra starten støttet initiativet og mener, at det frem for noget andet skal handle om at sikre, at danske forbrugere og virksomheder får mest muligt for pengene i forsyningssektoren. Derfor ser Dansk Erhverv med interesse frem til regeringens forsyningsstrategi.

Det er nyttigt, at der med konsulenternes arbejde er blevet regnet på potentialet og samtidig kommer nogle bud på, hvad der skal til for at realisere det. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det er imidlertid paradoksalt, at flere af aktørerne i forsyningssektoren med en påfaldende automatreaktion har travlt med at skyde initiativet ned, samtidig med at de selv samme efterlyser åbenhed og debat om sektorens fremtid. 

Rammerne skal være frie
Analysearbejdets kvalitet bør selvfølgelig være en del af debatten, og det er Dansk Erhvervs klare forventning, at der kan stås på mål for det arbejde, der er lavet.

Dansk Erhverv ser gerne, at markedskræfterne kommer til at spille en så stor rolle, som det er muligt for forsyningssektorens fremtidige strukturudvikling og opgavevaretagelse. 

Søren Büchmann Petersen
Energipolitisk chef i Dansk Erhverv

Nøgternt kan man konstatere, at forsyningssektoren er kendetegnet af en omfattende regulering, en forholdsvis sløj produktivitetsudvikling, som Produktivitetskommissionen blandt andet har peget på samt i nogle tilfælde særegne økonomiske principper blandt andet i form af hvile i sig selv-princippet, som kendes fra fjernvarmesektoren.

Dansk Erhverv ser gerne, at markedskræfterne kommer til at spille en så stor rolle, som det er muligt for forsyningssektorens fremtidige strukturudvikling og opgavevaretagelse. 

Politisk bør det handle om at skabe tilstrækkelig frie rammer for, at forskellige ejer- og driftsformer kan konkurrere om, hvad der er bedst i forhold til de væsentlige samfundsopgaver, som forsyningssektoren skal løse.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00