Debat

DI: Lån hos KommuneKredit eller private? Næppe nogen forskel

DEBAT: Hvis der bliver ryddet op i de manglende provenuopkrævninger i kommunerne, kan man spørge sig selv, om der er den store forskel på omkostningerne i KommuneKredit og hos private udbydere, skriver Karin Klitgaard.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri

Det kommer næppe til at få den store betydning, hvis de kommunale forsyningsselskaber i fremtiden skal låne penge til investeringer hos private pengeinstitutter.

Forsyningsselskaberne går i dag til KommuneKredit, når de skal have finansieret nye vand-, varme- og kloakrør. Det har vakt en del uro og debat, at regeringen i sin forsyningsstrategi foreslår, at finansieringen skal ske gennem private pengeinstitutter.  Men jeg mener ikke, at det gør en stor forskel for forbrugerne, om lånet er optaget i KommuneKredit eller hos andre udbydere. 

Kommuner glemmer at opkræve gebyr
Kommunerne skal overholde både dansk lovgivning og EU’s statsstøtteregler. Grundlæggende siger reglerne, at kommunerne skal opkræve et gebyr/garantiprovision, når de får KommuneKredit til at låne penge ud til deres forsyningsselskab.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

I dag er der tilsyneladende en række kommuner, der glemmer at opkræve dette gebyr eller kun opkræver et symbolsk beløb. Det betyder altså, at en række kommuner handler i strid med statsstøttereglerne. Det er måske her, den største udfordring findes.

Stop med at råbe "ulven kommer"
Hvis der bliver ryddet op i de manglende provenuopkrævninger i kommunerne, kan man spørge sig selv, om der er den store forskel på omkostningerne i KommuneKredit og hos private udbydere. 

Det betyder altså, at en række kommuner handler i strid med statsstøttereglerne. Det er måske her, den største udfordring findes.

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri

Umiddelbart har jeg svært ved at tro, at der vil være stor forskel. Det skyldes, at der er meget stor sikkerhed for de investeringer, man foretager i for eksempel en kloakledning. Indtægterne i forsyningsselskaberne er også ret sikre. Vi taler om selskaber, der i vidt omfang er naturlige monopoler, og som er sikret deres indtægter gennem statslig regulering.

Lad os tage udgangspunkt i en reel vurdering af de bagvedliggende fakta, når vi diskuterer rammevilkårene i stedet for at råbe ”ulven kommer”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Klitgaard

Underdirektør, miljøpolitisk chef, Dansk Industri
mpa (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00