Debat

DI og fjernvarmebranchen: Sæt nedkøling på dagsordenen

DEBAT: Behovet for nedkøling af ejendomme stiger verden over. Den klima- og eksportvenlige løsning hedder fjernkøling. Men desværre er vi langt bagud på området, skriver direktører fra DI Energi og fjernvarmebranchen.

Foto: Colourbox
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis, Kim Mortensen og Lars Hummelmose
Hhv. branchedirektør i DI Energi, direktør i Dansk Fjernvarme og direktør i Fjernvarmeindustrien

Danmark er verdensmester i fjernvarme. 64 procent af husstandene har fjernvarme, og danske virksomheder er blandt de førende med tekniske løsninger og komponenter.

Når det gælder fjernkøling, har vi derimod overladt føringen til vores naboland. Teknisk er der tale om stort set samme løsning.

Det drejer sig om vand, der cirkulerer i et ledningsnet til kunder i et byområde. Men Sverige har inden for de seneste 25 år udviklet sig til det førende land i Europa inden for fjernkøling.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Den førerposition skal vi forsøge at vriste fra dem. Vi har til en begyndelse fået udarbejdet en rapport, som kortlægger mulighederne og potentialerne inden for fjernkøling.

FN’s klimapanel, IPCC, anslår, at alene kølebehovet til beboelse i verden vil stige fra 300 TWh i år 2000 til 4.000 TWh allerede i år 2050.

I Danmark bør vi udnytte synergien mellem fjernvarme og fjernkøling. Det vil fremme den grønne omstilling og skabe et afsæt for danske løsninger til et hastigt stigende eksportmarked.

Troels Ranis, Kim Mortensen og Lars Hummelmose
Hhv. branchedirektør i DI Energi, direktør i Dansk Fjernvarme og direktør i Fjernvarmeindustrien

Heraf vil 25 procent kunne tilskrives den globale opvarmning.

Stort eksportpotentiale
Verdensmarkedet for køling er altså stærkt stigende, og IPCC forventer, at markedet for køling vil overstige markedet for opvarmning.

Klimaaftalen fra Paris vil accelerere den grønne omstilling, og markedet for grønne teknologier er i kraftig vækst.

I Danmark bør vi udnytte synergien mellem fjernvarme og fjernkøling. Det vil fremme den grønne omstilling og skabe et afsæt for danske løsninger til et hastigt stigende eksportmarked.

Set i det lys vil det være naturligt, at fjernkøling får en central placering i en kommende energipolitisk aftale.

Kravene til indeklimaet stiger. Flere bygninger er bygget af glas, og isoleringen bliver mere effektiv. Det skaber alt sammen behov for køling.

Og der er fjernkøling langt den mest effektive og miljøvenlige metode.

Samtidig er det som nævnt en teknologi med et stort eksportpotentiale, så det vil understøtte regeringens mål om at øge eksporten af energiteknologi til 140 milliarder kroner i 2030.

De fleste danskere havde formentlig ønsket sig en varmere sommer i år. Men vi skal gøre en større indsats for at Danmark bliver kølet ned. Det er både godt for klimaet og Danmarks eksportmuligheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00