Debat

DI: Usagligt indlæg af Dansk Affaldsforening

REPLIK: Dansk Affaldsforening tager fejl, når de siger, at producenterne ikke kan håndtere elektronikskrot. Vi ser meget få sager på det her område, skriver Karin Klitgaard fra DI.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, Dansk Industri

Danmarks Radios P1 har den seneste tid fortalt, at der problemer med håndteringen af elektronikaffald. Elektronikskrot er ulovligt blevet kørt til udlandet, og en virksomhed har – ifølge DR – opbevaret elektronikaffald uforsvarligt.

Eksemplerne har bragt Jacob Simonsen fra Dansk Affaldsforening til tasterne, og han svinger sig så højt op, at det bliver usagligt. På Altinget.dk kalder han sagen for en skandale.

Han skriver: ”Vi hører igen og igen argumenterne fra industrien om, at affald er en ressource, og derfor vil markedet være bedst til at sikre genanvendelsen. Det er et konstrueret argument, som tydeligvis ingen bund har i virkeligheden.”

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til  [email protected]

Ulovligheder skal selvsagt stoppes, og lovbryderne må tage deres straf. Det er der ikke to meninger om. Men der er ikke grundlag for at konkludere, at producenterne generelt ikke er i stand til at håndtere elektronikaffaldet. Vi ser meget få problematiske sager på det her område.

Et cirkulært marked for elektronikaffald er ungt, og der er stadig et arbejde at gøre, før det fungerer optimalt.

Et cirkulært marked for elektronikaffald er ungt, og der er stadig et arbejde at gøre, før det fungerer optimalt.

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, Dansk Industri

Potentiale ved cirkulære forretningsmodeller
Vi har sammen med en række erhvervsorganisationer og kollektive ordninger for nylig afsluttet en frivillig aftale om elektronikaffald. Her har vi set på, hvordan man bedst muligt kan udnytte værdien i brugt elektronik.

Vi har nu konkrete tal, der viser potentialerne ved nye cirkulære forretningsmodeller på elektronikområdet. Det handler om, hvordan vi øger genanvendelsen af elektronikaffald, men det handler i høj grad også om, hvordan vi undgår, at det overhovedet bliver til affald.

Affald er en ressource, og mange virksomheder er allerede godt i gang med cirkulære forretningsmodeller. For at udnytte potentialerne i en cirkulær økonomi kræver det nye måder at tænke design, salg og retursystemer på – og at rammerne understøtter nye forretningsmodeller.

Fjern barrierer, lad nye forretningsmodeller blomstre
Vi er kommet med en række bud på, hvordan lovgivningen og det eksisterende indsamlingssystem kan forbedres for at skabe bedre rammer for en cirkulær økonomi og anvendelsen af brugt elektronik.

For at udnytte potentialerne og få de nye forretningsmodeller til at blomstre, er der flere barrierer, som står i vejen. Dem skal vi have fjernet, så markedet kan komme til at fungere:

  • Det skal gøres lettere at omsætte og transportere ”værdifuldt" affald på tværs af grænser for at forbedre genanvendelsen.
  • Det skal gøres nemmere at adskille produkterne med indhold af kritiske metaller fra øvrig elektronik. Det kan ske ved at indsamle brugt elektronik hos forhandlerne og ved at behandle produkter med høj værdi mere nænsomt på landets genbrugsstationer, så kritiske metaller i højere grad kan reddes.
  • Affaldslovgivningen bør ændres, så kun affald, der ikke kan nyttiggøres eller genanvendes, bliver reguleret som affald. Det vil gøre det lettere at eksportere sekundære ressourcer til ansvarlige behandlere.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Klitgaard

Underdirektør, miljøpolitisk chef, Dansk Industri
mpa (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00