EU-borgere kræver stop for privatisering af vand

HØRING: Vand er en menneskeret, der skal undtages fra privatisering og det indre marked, mener borgergruppen Right2Water, der fremlagde sin sag på en høring i Bruxelles mandag. Vandbranchen: Private bidrager positivt.
Takket være næsten 1,7 millioner EU-borgeres underskrift kan gruppen Right2Water gøre krav på at blive hørt af EU-institutionerne.
Takket være næsten 1,7 millioner EU-borgeres underskrift kan gruppen Right2Water gøre krav på at blive hørt af EU-institutionerne.Foto: Europa-Parlamentet
Michael Hjøllund

Du kan kalde det en rettighed, lige så meget du vil, men du bliver nødt til at betale på den ene eller anden måde.

Chris Davis
Europaparlamentariker (Den Liberale Gruppe)
Fakta
Right2Water opfordrer til, at:
  • EU-institutionerne og medlemsstaterne er forpligtede til at sikre, at alle indbyggere har adgang til rent vand og sanitet.
  • Vandforsyning og forvaltning af resourcer ikke underlægges det indre markeds regler, samt at vandforsyning ikke liberaliseres.
  • EU øger sine bestræbelser på at opnå almen adgang til rent vand og sanitet.

Kilde: www.right2water.eu

BRUXELLES: Retten til rent vand skal være en menneskeret nedfældet i EU's love, og som en konsekvens skal liberalisering af vandforsyningen stoppes.

Det mener borgerinitiativet Right2Water, der med næsten 1,7 millioner underskrifter i hånden vil presse EU til at handle.

"Hvis markedslogikken dominerer, vil virksomheder ikke tøve med at lukke for vandet til familier, der i stigende grad befinder sig på vejen til fattigdom. Krisen gør der sværere for dem at dække de almindelige udgifter til eksempelvis vand og sanitet," siger Anne-Marie Perret, formand for initiativet.

Dokumentation

Det Europæiske Borgerinitiativ
Et europæisk borgerinitiativ skal opfordre Europa-Kommissionen til at foreslå lovgivning på områder, hvor EU har beføjelse til det.

Et borgerinitiativ skal have støtte fra mindst én million EU-borgere fra mindst syv af de 28 medlemslande. Der kræves et minimum af underskrivere fra hvert enkelt af de syv lande.

I Danmark kræves 9750 underskrifter.

3551 danskere skrev under på indsamlingen om retten til vand.

Når underskrifterne er indsamlet: 

Inden for tre måneder efter at have modtaget initiativet mødes Kommissionens repræsentanter med initiativtagerne, så de kan redegøre for de spørgsmål, der rejses i initiativet.

Initiativtagerne får også mulighed for at fremlægge initiativet ved en offentlig høring i Europa-Parlamentet.

Kommissionen vedtager et officielt svar, hvori den anfører, hvilke eventuelle foranstaltninger den agter at træffe på grundlag af borgerinitiativet, og hvilke grunde den har til at træffe eller ikke at træffe foranstaltninger.

Et initiativ forpligter ikke Kommissionen til at foreslå lovgivning.

Hvis Kommissionen beslutter at fremsætte et forslag til retsakt, starter den almindelige lovgivningsprocedure.

Fakta fra EU-Kommissionen


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00